Het verwerken van Bitcoin-transacties blijft voorlopig nog even langzaam

Het verwerken van Bitcoin-transacties blijft voorlopig een langzaam proces. Een voorstel om meer transacties per seconde toe te staan is woensdag ingetrokken, schrijft The New York Times. De groep die meer transacties per seconde voorstelde, erkende dat er binnen de Bitcoin-community niet genoeg steun voor de uitbreiding is.

Een beperking in het Bitcoin-protocol zorgt ervoor dat één block in de blockchain maximaal 1 MB groot kan zijn. In theorie betekent dat dat er maximaal 7 Bitcoin-transacties per seconde kunnen plaatsvinden. In de praktijk valt dit aantal lager uit, ongeveer 3 of 4 transacties per seconde.

Voorstanders van het voorstel vinden dat één block maximaal 2 MB groot zou moeten zijn. Daardoor zouden er namelijk meer transacties per seconde kunnen plaatsvinden. Dat is volgens hen nodig vanwege de toenemende populariteit van Bitcoin. Tegenstanders van een uitbreiding vrezen dat deze stap ervoor zorgt dat individuele gebruikers minder macht krijgen. Zij denken dat na een uitbreiding alleen grote bedrijven Bitcoin-transacties kunnen kunnen tracken.

Voorstanders van de uitbreiding laten in een verklaring weten voorlopig af te zien van de voorgestelde splitsing. “Hoewel we sterk geloven in een grotere blockgrootte, vinden we iets anders nog veel belangrijker: het bij elkaar houden van de community”, schrijven de leiders van enkele grote Bitcoin-bedrijven. “Helaas is het duidelijk dat we op dit moment niet genoeg steun hebben voor een upgrade van de blockchain. Doorgaan op het huidige pad kan de community splitsen en een tegenslag voor de groei van Bitcoin betekenen.”

Bitcoin Cash

De discussie over het aantal transacties per seconde zorgde in augustus al voor een splitsing in de Bitcoin-community. Naast Bitcoin ontstond toen een variant: Bitcoin Cash. Eén block bij Bitcoin Cash kan maximaal 8 MB groot zijn, waardoor er in theorie 35 transacties per seconde kunnen plaatsvinden.

De waarde van een reguliere Bitcoin steeg gisteren, nadat het splitsingsvoorstel werd ingetrokken, naar een nieuw record. Eén Bitcoin was voor een korte periode 7.800 dollar waard. Inmiddels is ligt de waarde op ongeveer 7.100 dollar per Bitcoin. Het alternatief Bitcoin Cash is nu ongeveer 600 dollar per munt waard.