Ontslagen Google-werknemer achter diversiteitsmemo klaagt Google aan

Google

De voormalig Google-werknemer die afgelopen zomer een omstreden diversiteitsmemo schreef, James Damore, klaagt Google aan. Zo blijkt uit ingediende documenten, schrijft TechCrunch. Damore zegt dat de techgigant witte mannen met een conservatieve politieke voorkeur discrimineert.

In augustus 2017 ontstond er veel onrust bij Google toen er intern een document van tien pagina’s rond ging. Hierin uitte Damore kritiek op het diversiteitsbeleid van het bedrijf. De oud-werknemer schreef onder meer dat er weinig vrouwen in de techindustrie werken vanwege de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Rechtszaak

Na zijn ontslag bij Google, diende Damore al vrij snel een formele klacht in. Hierna nam de oud-medewerker van Google een burgerrechtenadvocaat in de arm, wat nu heeft geleid tot een officiële aanklacht. In de aanklacht stelt de voormalig Google-werknemer dat de techgigant werknemers bestraft, verkeerd behandelt of ontslaat voor het “uiten van politieke denkbeelden die afwijken van de meerderheid van het bedrijf.”

De aanklacht maakt onderdeel uit van een 161-pagina lang dossier van de zogeheten ‘class action’-zaak. Hiermee vertegenwoordigt advocatenkantoor Dhillon Law Group alle huidige- en voormalige werknemers van Google die door het bedrijf zouden zijn gediscrimineerd. Ook oud Google-ingenieur David Gudeman maakt deel uit van de zaak.

In de aanklacht staat ook vermeld dat Google denkbeelden afkeurt die in strijd zijn met het diversiteitsbeleid van het bedrijf. Voor dit beleid zou Google volgens Damore zelfs “illegale quota” hanteren voor het aannemen van vrouwen en managers. Zo vertelt de oud-werknemer dat managers en afdelingen die de quota niet wisten te behalen in het openbaar te schande werden gemaakt. Damore geeft aan dat mannelijke en blanke werknemers hierbij benadeeld werden ten opzichte van anderen. Google heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van Damore.