Ook 3D-printen met metaal wordt betaalbaar met nieuwe goedkope 3D-printer

Tot nu toe was 3D-printen beperkt tot het maken van modellen van plastic. Metalen modellen printen was wel mogelijk, maar erg duur. Een 3D-printer die metaal kan printen kost namelijk meer dan een half miljoen dollar! Onderzoekers van de Michigan Technological University hebben nu een metaal-printer ontwikkeld die ‘slechts’ 1500 dollar kost.

Vanochtend schreven we al dat 3D-printen in kleur geen probleem meer oplevert. Printen met metaal wordt nu dus ook een stuk gemakkelijker. Printen met metaal zorgt niet alleen voor stevigere modellen, maar kan ook objecten die stroom geleiden maken en vervangende onderdelen voor een machine printen.

Joshua Pierce en zijn team van de MTU hebben voor deze goedkope printen alleen onderdelen gebruikt die verkrijgbaar zijn in gewone winkels. Ook de software die ze gebruiken, is open source. Pierce geeft aan dat het hele onderzoek en de bouwplannen van de printen open source beschikbaar worden.

Within a month, somebody will make one that’s better than ours, I guarantee it.

Printen met metalen is echter een stuk gevaarlijker dan printen met plastic. De onderzoekers adviseren dan ook om de printen niet in huis te plaatsen, maar op bijvoorbeeld een werkplaats. Andere gevaren, zoals het mogelijk printen van wapens, wordt door de onderzoekers niet ontkent. Pierce is er echter van overtuigd dat de voordelen voor de velen opwegen tegen de mogelijke gevaren.

Een van de voordelen is dat dit soort 3D-printers in ontwikkelingslanden onderdelen voor machines of landbouwapparatuur kan printen. Ook kunnen mensen thuis zelf dingen maken, in plaats van dit te kopen in een winkel. Niet alleen kostenbesparend, maar ook goed voor het milieu.

Pretty soon, we’ll be able to make almost anything

Het onderzoek wordt binnenkort gepresenteerd in IEEE Access.