Ook Bill Gates waarschuwt voor de gevaren van kunstmatige intelligentie

Na Elon Musk spreekt nu ook Bill Gates zich uit over de mogelijke gevaren die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Gates begrijpt niet dat wij ons geen zorgen maken.

Elon Musk en Stephen Hawking hebben zich de laatste jaren regelmatig uitgelaten over de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence).

Zo lazen we eerder deze maand nog dat Musk 10 miljoen dollar heeft gedoneerd om de potentiële gevaren van artificial intelligence te onderzoeken.

Vandaag tijdens zijn Reddit AMA Q&A sessie heeft ook Bill Gates zich in deze discussie gemengd. Hij zegt hierover het volgende:

Ik hoor bij het kamp van mensen dat bezorgd is over kunstmatige intelligentie. Eerst kwamen er machines die veel voor ons konden doen, maar niet slim waren. Dat is positief zolang we dat goed kunnen managen.

Nu, een aantal decennia later, is de kunstmatige intelligentie zo sterk dat het zorgen met zich meebrengt. Ik sluit me aan bij de mening van Elon Musk en ik begrijp niet dat anderen niet bezorgd zijn over de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie.

In een interview met Backchannel vorige week liet Gates nog weten dat hij niet gaat proberen om innovaties te vertragen. Integendeel, Gates wil ons bewust maken van potentiële gevaren zodat wij goed met de innovaties om kunnen gaan.

Gates wijst op twee gevaren: kunstmatige intelligentie gaat onze banen overnemen, de banen waar wij onze voldoening uit halen. En kunstmatige intelligentie zou in strijd kunnen zijn met de doelstellingen van menselijke systemen.