Oeps: Programmeerfout ‘bevriest’ 280 miljoen dollar aan digitale valuta

Het is al frusterend genoeg om je portemonnee met wat kleingeld kwijt te raken, maar wat als je een berg geld kwijtraakt door een fout van een onoplettende programmeur? Het is de bittere waarheid voor een aantal eigenaars van de digitale valuta Ethereum, met de vraag of ze hun geld ooit nog terug krijgen.

Het Amerikaanse bedrijf Parity heeft afgelopen nacht een waarschuwing uitgedaan naar zijn gebruikers dat een groot deel van de Ethereum-portefuille die het bedrijf beheert feitelijk is bevroren. De oorzaak is een fout van een programmeur bij het aanpassen van de beveiligingsstructuur van de digitale portemonnees van gebruikers, waardoor een onbekende bug er voor zorgde dat de toegang geblokkeerd werd.

Komt misschien niet zo heftig over, maar als het bedrijf de toegang tot de digitale portemonnees niet weet te herstellen, kan dat heftige consequenties hebben. Volgens eerste inschattingen van betrokken partijen zou er zo’n 1 miljoen Ether bevroren zijn, wat neer komt op zo’n 280 miljoen dollar. Zelfs de laagste inschatting van de schade komt nog op zo’n 150 miljoen dollar.

Parity noemt die inschattingen overigens ‘speculatief“, maar dat er een aantal gebruikers niet bij hun geld kunnen is duidelijk. Het is nog altijd onduidelijk of het Parity gaat lukken om de geblokkeerde portemonnees te ontgrendelen.