Universe van OpenAI gaat helpen met trainen van AI via games

OpenAI heeft het nieuwe softwareplatform Universe gelanceerd, waarmee makers van kunstmatige intelligentie geholpen worden bij het trainen van hun software. Een computer leert op het platform hoe het videogames kan spelen, schrijft OpenAI op haar website.

Met de software kunnen ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie hun systeem testen binnen een game-omgeving. Hiervoor hebben ze toegang tot oude spellen van de Atari 2600 en games die je in de browser speelt. Ook worden wat modernere spellen als Portal, Red Alert 2 en GTA V. Het systeem moet de games bij Universe bedienen zoals een mens dat doet, bijvoorbeeld met een muis en toetsenbord. De broncode van een spel is niet beschikbaar voor de software, want het systeem moet de game waarnemen met bijvoorbeeld beeldherkenning.

Het doel van het platform is het maken van “een enkel systeem dat de eerdere ervaringen binnen Universe flexibel kan toepassen om snel nieuwe, ingewikkelde omgevingen te leren kennen”. Dit zou weer een nieuwe stap zijn in de richting van slimmere kunstmatige intelligenties.

Je kunt ook zelf aan de slag met Universe, want OpenAI heeft de broncode vrijgegeven op Github.