Oppo Find X3 Lite: 5G met een vriendelijk prijskaartje

Met de Find X3-serie lanceerde Oppo begin maart weer een ambitieuze serie smartphones in de Find X-serie. De Oppo Find X3 Lite heeft daarbij het meest vriendelijke prijskaartje, maar hoeft qua luxe uitstraling (en 5G mogelijkheden) niet onder te doen voor zijn duurdere collega’s.

Het mag intussen geen verrassing meer zijn dat Oppo zich richt op het ontwerpen en ontwikkelen van premium smartphones met een mid-range prijskaartje. Daarbij wordt er slim gebalanceerd tussen materiaal- en hardware-keuzes zonder in te boeten op uitstraling of gebruikerservaring.

Prijs vs prestatie

In dat opzicht zou je de introductie van de Find X-serie een kleine uitzondering op de regel kunnen noemen. Want in die serie vinden we ook een smartphone met duidelijke premium prijs. De Oppo Find X3 Pro is niet alleen de grootste, maar ook de prijzigste van het drietal nieuwe smartphones, waar de Find X3 Neo zich daar net iets onder nestelt en de Find X3 Lite als instapmodel mag worden gezien.

Foto via Oppo

Voor de visueel ingestelde shopper is dat terug te zien in formaat, al heb je met net iets meer dan 6.4 inch nog steeds niets te klagen qua schermoppervlakte. Ook de processorkracht is een stuk minder krachtig dan de duurdere modellen uit de serie, maar ondersteunen nog altijd 5G-verbindingen. Daarnaast is de opslagcapaciteit van 128 GB niet verder uit te breiden middels geheugenkaarten.

En ja, ook de camera’s van de Oppo Find X3 Lite zijn misschien een stuk minder krachtig dan die van de Neo en Pro. Maar is het grote prijsverschil tussen de Lite en zijn grotere familieleden uiteindelijk voelbaar in gebruikservaring?

Design

Zoals we intussen van Oppo gewend zijn is de eerste klap een daalder waard en dat geldt ook nu weer. Het ontwerp van de Oppo Find X3 Lite is strak en de afwerking luxer dan je voor het prijskaartje zou verwachten.

De Starry Black-versie die ik voor deze review van Oppo ontving ziet er met zijn glossy finish ontzettend luxe uit en ligt dankzij zijn formaat (15.9×7.3×0.8 cm) goed in de hand. Het toestel weegt slechts 172 gram. Maar ondanks mijn constante vrees bij andere smartphones dat ik het apparaat uit mijn handen laat schieten, is de gewichtsverdeling precies goed om die angst te onderdrukken.

Foto via Oppo

Het camera-eiland aan de achterzijde is vergelijkbaar met de Neo qua plaatsing en formaat, maar een stuk compacter dan die van de Pro. Het blijft een haat-liefde dingetje wat mij betreft. Ik kan genieten (en dankbaar gebruik maken) van elke fotografische innovatie die er in elke nieuwe generatie smartphone wordt gepropt.

Maar ik kan me ook verschrikkelijk irriteren aan de enorme impact op design en gebruiksgemak van sommige camera-eilanden. Voor de Find X3 Lite en Neo is er design-technisch wel een balans gevonden en oogt het eiland minder nadrukkelijk.

Fotografie

Echter, hoewel de Lite en Neo qua design hetzelfde eiland delen, is het qua hardware een heel ander verhaal. Voor fervente fotografen zal de Oppo Find X3 Lite al snel afvallen.

Voor snelle kiekjes in ideale omstandigheden is de Find X3 Lite zeker geschikt. Zodra de omstandigheden wat verder afwijken, ontstaan er wat uitdagingen. In mindere lichtomstandigheden ontstaat er toch wat lichte ruis en heeft de auto-focus wat meer moeite met scherpstellen.

Foto via Oppo

In tegenstelling tot de Find X3 Neo heeft de X3 Lite geen beschikking over een telefoto-lens en dat heeft zeker zijn effect bij het (digitaal) zoomen. Mocht je echter geen Corbijn-in-de-dop ambities hebben en gewoon een handige point-and-click camera bij de hand willen hebben, voldoet de X3 Lite aan je wensen.

Kleurrijk display

Het display van de Oppo Find X3 Lite is overigens meer dan prima. Zowel de Oppo Find X3 Lite als de Neo hebben de beschikking over een AMOLED-display met een resolutie van 2400×1080 en een verversingssnelheid van 90Hz.

In de praktijk betekent het dat je heel prettig je favoriete films of series kunt volgen. Qua helderheid zul je alleen in de allerzonnigste omstandigheden wat minder zicht hebben, maar over de hele linie kijkt de Find X3 Lite prettig weg.

Niet draadloos, wel supersnel laden

Mocht je hem een volle dag mee op sjouw nemen, dan is dat geen probleem voor de batterij van de Oppo Find X3 Lite.

Tijdens het testen luisterde ik gedurende de dag wat podcasts in de ochtend, deed wat videocalls in de middag en keek in de avond nog eens 3 afleveringen van een serie zonder de batterij onder de 70% te krijgen. Daarbij maakte ik overigens geen gebruik van de 4G/5G-verbinding, wat wel weer iets scheelt qua batterijverbruik natuurlijk.

Foto via Oppo

Mocht je onderweg wel een keer in accunood komen, zorg dan dat je de meegeleverde SuperVOOC-lader bij je hebt. In iets meer dan een half uur zorgt deze laadtechnologie er voor dat je weer een volledig opgeladen batterij hebt.

Wat mij betreft wel een gemis is het ontbreken van de optie om draadloos te laden. Ik ben intussen zo gewend om zowel op de redactie tussendoor als thuis aan het eind van de dag mijn smartphone op een laadpuntje te leggen.

Conclusie

De Oppo Find X3 Lite is duidelijk het instapmodel van de Find X-serie. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe smartphone met 5G-ondersteuning, goed scherm, uitstekende batterij en stijlvol ontwerp, dan is de Oppo Find X3 Lite met zijn prijskaartje van €449 een bijzonder interessant aanbod.

Wil je echter graag iets meer met fotografie doen op je smartphone, meer opslagcapaciteit nodig hebben en de beschikking hebben over een iets breder budget, zou je de Oppo Find X3 Neo kunnen overwegen. Die is er vanaf €779.

De Oppo Find X3 Lite heeft een prijskaartje van €449 en is onder andere te koop bij Coolblue en Bol.com.

Fotografie via Oppo

Eindoordeel

Oppo Find X3 Lite

7.3

Pluspunten

  • SuperVOOC snelladen
  • Prima beeldscherm
  • 5G ondersteuning

Minpunten

  • Geheugen niet uitbreidbaar
  • Fotokwaliteit niet super
  • Niet draadloos laden
De Oppo Find X3 Lite is het nieuwe instapmodel van de Find X-serie. Een all-round smartphone met 5G-ondersteuning en een vriendelijk prijskaartje.
Batterijduur
8.0
Design
7.0
Gebruiksgemak
7.0
Prijs/Kwaliteit
7.0