Oud-werknemer klaagt Google aan wegens discriminatie en intimidatie

Google is aangeklaagd door een voormalig werknemer van het bedrijf. Tim Chevalier, de oud-werknemer, beschuldigd het bedrijf van discriminatie, intimidatie, pesterijen en onrechtmatige beëindiging van zijn contract, blijkt uit documenten die hij bij de rechtbank indiende.

Chevalier werkte bijna twee jaar bij Google. Naar eigen zeggen werd hij ontslagen toen hij intern een melding maakte van racisme en seksisme binnen het bedrijf. Hij is zelf transgender en mindervalide, weet The Verge.

“Het is ironisch dat Google het gerechtvaardigd vindt om mij te ontslaan, omdat mijn berichten vooroordelen tegen mijn pesters toonden”, aldus Chevalier. Zijn berichten waarin hij minderheden op de werkvloer verdedigde, droegen naar eigen zeggen direct bij aan zijn ontslag. Hij vraagt een schadevergoeding voor misgelopen salaris en emotioneel leed.

Diversiteitsmemo

Ook in een andere rechtszaak tegen de internetgigant zijn de berichten van Chevalier meegenomen. James Damore, eveneens een oud-medewerker van Google, spande die zaak vorig jaar aan. Hij werd bekend doordat hij een anti-diversiteitsmanifest schreef. Damore klaagde de techgigant vervolgens aan wegens discriminatie van witte mannen met een conservatieve politieke voorkeur.

In een verklaring laat Google weten dat “een levendig debat is toegestaan, maar er zijn grenzen”. “Alle medewerkers gaan akkoord met ons beleid en daarbinnen is geen ruimte voor stereotypering van ras of gender”, stelt een woordvoerder.