Overheid wil invloed op bedrijfsvoering van beveiligingsbedrijf Fox-IT

Fox IT

De Nederlandse overheid wil invloed krijgen op de bedrijfsvoering van Fox-IT. Dat schrijft NRC vanochtend op basis van eigen onderzoek. De overheid probeert dit al sinds mei vorig jaar voor elkaar te krijgen, nadat het bedrijf een half jaar eerder werd overgenomen door een Brits bedrijf. Fox-IT beveiligt staatsgeheimen.

De staat hield wel al jaren rekening met nationale veiligheidsrisico’s rondom een buitenlandse overname van het bedrijf. Maar de overname door de Britse NCC Group in november 2015 kwam toch als verrassing voor alle ministeries. Ze bleken er dan ook niet goed op voorbereid, concludeert NRC.

In april vorig jaar onderzocht de overheid al of de overname de veiligheid van Nederland bedreigd. Ronald Prins, mede-oprichter en de baas van Fox-IT, zei toen al dat de NCC Group geen toegang heeft tot de contracten met de Nederlandse overheid. “De gehéimen zijn dus niet in Britse handen, alleen de aandelen.”

De overheid wil daarom nu zeggenschap krijgen over besluiten en benoemingen bij Fox Crypto, het belangrijkste bedrijfsonderdeel van Fox-IT. Daarnaast wil het als eerste aandelen in Fox Crypto kunnen kopen als de Britse eigenaars dit onderdeel wil doorverkopen. De NRC kreeg documenten via de Wet openbaarheid van bestuur waar dit in staat. Gaat Fox-IT niet akkoord, dan verliest het mogelijk staatsopdrachten.

MIVD

Van de militaire inlichtingendienst MIVD moet het bedrijf alle lopende en nieuwe overheidsopdrachten onderbrengen bij dochter Fox Crypto, zo schreef directeur Onno Eichelsheim van de MIVD in mei 2016, een half jaar na de overname. Aan dit bedrijfsonderdeel mag van de inlichtingendienst niets meer veranderen. Het mag niet worden gesplitst of verkocht en er mogen geen nieuwe bestuurders komen zonder “voorafgaande instemming van het ministerie van Defensie”, eist de inlichtingendienst.

Wil de NCC Group “technologie, kennis en ervaring” naar het Verenigd Koninkrijk of ergens anders brengen, dan moet de MIVD direct op de hoogte gesteld worden. Ook mogen de directie en medewerkers van het Britse bedrijf geen toegang krijgen tot staatsgeheimen.

De voorwaarden die de overheid stelt zijn overigens nog niet definitief, blijkt uit navraag van de NRC. Er wordt nog druk onderhandeld en tot die tijd verandert er niks aan het werk wat Fox-IT doet. Het ministerie ziet op dit moment namelijk geen direct risico.