Oxxio klanten kunnen binnenkort gebruik maken van Apple HomeKit in nieuwe app

Oxxio is de eerste Nederlandse energiemaatschappij die aan de slag gaat met Apple HomeKit. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Dankzij HomeKit kunnen gebruikers straks slimme apparatuur in hun huis besturen en zo een ‘smart home’ creëren. Het is de bedoeling dat Oxxio klanten via de nieuwe Oxxio app onder meer hun verwarming alvast kunnen aanzetten voor ze thuis zijn.

HomeKit is de API waarmee developers hun soft- of harware kunnen laten aansluiten op de Home app van Apple. Oxxio gaat hier dus binnenkort mee aan de slag. Joost Luteijn, manager E-Business bij Oxio:

De komst van ontwikkelingen als HomeKit verandert de rol van energieleveranciers volledig. Het geeft energieleveranciers de kans beter mee te denken met klanten. Dus van het enkel leveren van energie, maken innovaties als HomeKit het in de toekomst mogelijk dat wij klanten op meerdere manieren kunnen servicen, door bijvoorbeeld klanten via onze app hun huishoudelijke apparaten te laten bedienen en hen inzicht te geven in verbruik.

Maar ook kunnen wij hen proactief en individueel informeren en adviseren over hun energieverbruik. Als wij zien dat een koelkast bij een klant veel meer energie verbruikt dan koelkasten bij andere klanten, kunnen we deze klant hier op wijzen en aangeven dat hij 100 euro op jaarbasis meer verbruikt dan vergelijkbare huishoudens. Wij kijken ernaar uit de transitie door te maken van energieleverancier naar energiecoach.

Schermafbeelding 2014-09-16 om 13.39.22

De verwachting is dat functionaliteiten met de nieuwe app in gestaag tempo zullen groeien. Het systeem is hiervoor afhankelijk van hardwarepartijen die apparaten op de markt brengen die ook HomeKit-proof zijn. Zoals diverse slimme thermostaten en lampen die zich binnenkort via de Oxxio App op smartphone of tablet laten aflezen en bedienen. Veel hardwarepartijen sluiten zich de komende tijd aan. Compatible apparaten zijn te herkennen aan het Made For iPhone (MFI) logo.

De Oxxio App, waarin Apple HomeKit is geïntegreerd, is binnenkort te downloaden via de App Store. Meer informatie is te vinden op Oxxio.nl/app en Oxxio.nl/smarthome.