Dit zijn de 5 meeste bizarre patenten van Amazon voor dronebezorging

Amazon is al even bezig met het ontwikkelen van drones die pakjes gaan bezorgen en voert zelfs al tests uit in in het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren vraagt het bedrijf flink wat patenten aan voor de technologie achter dronebezorging, waaronder een aantal vrij bizarre. Ik verzamelde de vijf meest bijzondere en aparte.

1. Distributiecentrum onder een zeppelin

In mijn ogen het meest opvallende patent van Amazon: het bedrijf wil een distributiecentrum voor drones onder een zeppelin hangen. Het idee is dat producten sneller geleverd kunnen worden op een plek waar veel vraag wordt verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een stadion, waar tijdens een wedstrijd opeens veel vraag is naar bijvoorbeeld eten of merchandise. Daarnaast is de zeppelin ook direct een advertentiemiddel.

Ook komt er een tweede, kleinere zeppelin die als shuttle dient. De grootste van de twee hangt op ongeveer 14 kilometer hoogte, terwijl de shuttles af en aan vliegen. Zij kunnen bijvoorbeeld het distributiecentrum bevoorraden, brandstof leveren en bezorgdrones naar het centrum brengen.

2. Pakketjes met parachute droppen

Amazon denkt ook na over hoe een pakketje nu eigenlijk bij je voordeur komt, blijkt uit dit patent. Het beschrijft namelijk hoe een bezorgdrone het pakketje onder zich heeft hangen, en het los laat als hij op de plek is waar het pakketje moet worden afgeleverd. De weg naar beneden kan bijgestuurd worden door een of meerdere parachutes open te klappen. Daardoor landt het pakketje netjes in je voortuin.

amazon bezorgdrones parachutes

3. Opladen aan lantaarnpalen

Een probleem met drones is dat ze niet lang in de lucht kunnen blijven. Afhankelijk van het type houden ze dit een kwartier tot een uur vol op een acculading. Vervelend voor Amazon, want hun bezorgdrones moeten natuurlijk langer kunnen blijven vliegen. De oplossing? Onderweg opladen op een lantaarnpaal!

Amazon heeft voor haar bezorgdrones een idee bedacht waarmee ze kunnen landen bij speciale oplaadstations. Die kun je bovenop een lantaarnpaal bouwen, maar ook op torens en andere hoge locaties. Op het station kan de drone zijn accu bijladen, maar ook schuilen als het slecht weer is. Heeft een pakket haast, dan kan het bij een dergelijk station worden overgegeven aan een andere drone.

Amazon dronestation op lantaarnpaal

4. Meeliften op een vrachtwagen

Zoals gezegd heeft een drone over het algemeen niet genoeg acculading om een lange vlucht te maken. Maar wat nou als je niet de gehele weg hoeft te vliegen? Amazon kreeg in september een patent voor een idee waardoor drones kunnen meeliften op vrachtwagens.

Het idee is dat de bezorgdrone op een vrachtwagen landt. Daardoor kan het energie besparen, aangezien de vrachtwagen toch wel rijdt, maar heeft het ook een veilige plek om te landen als de accu leegraakt of er problemen zijn. De vraag is natuurlijk of vrachtwagenchauffeurs dit ook een leuk idee vinden.

5. Pakketten via ondergrondse tunnels bezorgen

Wie zegt dat je pakketten per se via routes boven de grond moet bezorgen? Amazon in ieder geval niet, want afgelopen november kregen ze een patent waarmee ze producten via tunnels onder de grond kunnen bezorgen. Het idee is dat er een lopende band door de tunnel loopt, waar de pakketten over heen gaan.

De tunnels kunnen uitkomen bij vliegvelden of bij een magazijn. Het kan zelfs zo zijn dat de tunnel bij je huis uitkomt, waardoor het pakketje bijvoorbeeld in je achtertuin afgeleverd wordt. Drones worden daarbij dus niet gebruikt, maar handig is het zeker wel.

Amazon tunnel

Bij al deze patenten is het overigens nog wel de vraag of ze ook daadwerkelijk worden geproduceerd. Amazon dient zoals vele andere bedrijven veel patenten in en slechts een deel er van wordt ook echt gemaakt. Maar kijk niet raar op als je met een paar jaar wel een zeppelin boven je hoofd hebt of een drone op een vrachtwagen ziet meeliften. Het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden.