Patiënt besluit artsen te helpen en print een 3D replica van zijn nier

Gisteren schreven we al over het fascinerende verhaal van Pamela Shavaun Scott, die door middel van 3D technologie haar hersentumor wist te overwinnen. Vandaag komt daar opnieuw een bijzonder verhaal bij.

Ondanks het feit dat artsen over allerlei dure technologieën beschikken, duurt het vaak lang voordat zij over kunnen gaan tot een operatie. Een uitgebreid proces om tot de beste behandeling te komen is tijdrovend.

De Britse patiënt John Cousins kreeg last van een acute blindedarmontsteking en had een 3,5 cm grote niersteen. De Brit verging van de pijn en besloot de artsen te helpen om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Hoe? Je raadt het al; Cousins besloot een 3D replica van zijn nier te printen.

Een weergave van de niersteen, die een lastige vorm had om te opereren, zie je hieronder.

_80240679_80240678

De artsen van het Southampton General Hospital gebruikten de 3D replica als referentie tijdens de twee uur durende operatie om de niersteen te verwijderen. Zo raadpleegden zij de replica om tot de beste ‘ingang’ te komen, konden ze de operatie preciezer uitvoeren en was de behandeling sneller klaar.

Arts Bhaskar Somani (zie foto hieronder) is zo enthousiast over de replica van Cousins, dat hij een proef heeft gepland met 20 andere patiënten om te kijken of ook bij andere ingrepen gebruik gemaakt kan worden van een 3D replica.

Het is idee is dat een replica de operatieduur flink kan verkorten, waardoor er meer mensen geholpen kunnen worden op een dag. De technologie kan in de toekomst mogelijk ook gebruikt worden om nieuwe organen te printen of om verbrande mensen aan een nieuwe huid te helpen.

_80241816_80241815

Twee van deze bijzondere berichten zo kort achter elkaar laat zien dat het gebruik van 3D modellen in de medische wereld steeds dichterbij komt. Zo staat er in het Miami kinderziekenhuis ook al een procedure gepland om een 4 jarig meisje te helpen met behulp van 3D technologie.

In een kinderziekenhuis in Boston zijn 3D geprinte modellen al toegevoegd aan de normale gereedschappen. Zij gebruiken de modellen vooral om kleine details te checken van de hersenen en schedel.