PayPal’s bizarre algemene voorwaarden: krijgen ook wij telefoonspam?

PayPal voert per 1 juli aanstaande nieuwe voorwaarden in. Dat is op zich niets nieuws, ware het niet dat er een nogal opvallende passage is opgenomen over je contactgegevens. PayPal kan je namelijk bellen om je vervolgens een opgenomen advertentie te laten horen. Maar het kan nog gekker.

Voor het geval je al na de inleiding de neiging hebt om je PayPal-account te verwijderen: de bizarre voorwaarden gelden vooralsnog alleen voor Amerikaanse gebruikers. Ook wij krijgen nieuwe algemene voorwaarden, maar die hebben minder grote gevolgen. Amerikaanse PayPal-users zullen daar echter geen boodschap aan hebben, want PayPal laat hen geen andere optie dan akkoord gaan met het ontvangen van promotionele telefoontjes. In de Amerikaanse voorwaarden is namelijk het volgende te lezen.

You consent to receive autodialed or prerecorded calls and text messages from PayPal at any telephone number that you have provided us or that we have otherwise obtained. We may place such calls or texts to:

  1. notify you regarding your account

  2. troubleshoot problems with your account

  3. resolve a dispute

  4. collect a debt

  5. poll your opinions through surveys or questionnaires

  6. contact you with offers and promotions

  7. as otherwise necessary to service your account or enforce this User Agreement, our policies, applicable law, or any other agreement we may have with you.

De oplossing lijkt simpel: voer een verzonnen telefoonnummer in bij je accountgegevens. Ook daar heeft PayPal echter een oplossing voor gevonden. Als je bovenstaande tekst goed leest, dan zie je namelijk dat PayPal aangeeft dat je niet perse zelf je telefoonnummer hoeft door te geven. Ook als zij je contactgegevens op een andere manier kunnen achterhalen, bepalen de nieuwe voorwaarden dat je zomaar gebeld kunt worden.

Kun je dan niets doen als je niet akkoord gaat met deze voorwaarden? Jawel, al is dat wellicht niet de oplossing waar je op hoopte. “U hoeft niets te doen om deze wijzigingen te accepteren omdat ze automatisch op de bovenstaande datum in werking treden. Als u besluit de aanpassing niet te accepteren, kunt u ons daarvan vóór bovenstaande datum op de hoogte brengen en direct uw rekening opheffen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.”

De kans dat PayPal dergelijke voorwaarden ook in Nederland invoert, is gelukkig niet zo groot. Het bedrijf moet namelijk voldoen aan Europese en nationale wetten. Deze wetten beschermen ons gelukkig tegen bedrijven als PayPal, die er alles aan doen om zoveel mogelijk geld uit onze zakken te kloppen.