Zoekmachine voor kinderen ontvangt €1,75 miljoen

Meer dan 78% van de Nederlandse kinderen tussen de twee en zes jaar en bijna alle kinderen ouder dan acht jaar oud maken gebruik van het internet. Om informatie op te zoeken, gebruikt 80% van hen Google. Vaak krijgen zij dan informatie voorgeschoteld die veel te moeilijk is.

De Amsterdamse start-up WizeNoze ontwikkelt een zoekmachine voor kinderen. De zoekmachine helpt bij het vinden van informatie geschikt voor hun leeftijd. WizeNoze ontving €1,75 miljoen aan financiering van het Ministerie van Economische Zaken en twee particuliere investeerders om het internet geschikter te maken voor kinderen tot vijftien jaar.

Deze nieuwe zoekmachine gaat kinderen helpen omdat de zoekresultaten aangepast worden op de competenties van een kind. We zijn van plan de zoekmachine na de zomer in onze scholen te introduceren.

– Maurice de Hond, oprichter Steve Jobs School

De zoekmachine helpt kinderen hun vragen te formuleren en geeft vervolgens leeftijdsspecifieke en betrouwbare resultaten. Zo zal een kind van zes jaar meer plaatjes en minder tekst krijgen dan een kind van twaalf jaar.

De technologie wordt verspreid via scholen, hardware bedrijven, educatieve uitgevers en andere leveranciers. Een van de gebruikers van de technologie van WizeNoze is de Steve JobsSchool. Kurio, producent van tablets voor kinderen, integreert de zoekmachine binnenkort in haar producten.

Een ander probleem waar het team tegenaan liep bij het bouwen van de zoekmachine voor kinderen, was dat er weinig leeftijdsspecifieke content beschikbaar is op internet. Ook hiervoor bedacht WizeNoze een oplossing, de Content Editor. Met deze tool zetten redacteuren en auteurs semi-automatisch een tekst om naar een leeftijdsspecifieke tekst voor kinderen. De Content Editor geeft automatische verbetersuggesties voor een eenvoudigere grammaticale structuur en adviseert simpelere woordkeuzen.

Bedrijven en scholen die interesse hebben om de gratis beta versie van de zoekmachine te testen kunnen zich hier aanmelden.