Peter Doolittle: ‘Het menselijk werkgeheugen is beperkt maar essentieel om de wereld te begrijpen’

Psychologie-docent Peter Doolittle is in zijn beroep gefascineeerd door het menselijk ‘werkgeheugen’. Wat kan het wel, hoe snel kan het dat en wat kan het vooral ook niet? In zijn TED-talk gaat de Amerikaan in op het belang en de belangrijkste talenten van ons eigen brein.

Doolittle legt uit dat het menselijk werkgeheugen in principe vier taken uitvoert die essentieel zijn om onze dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ons werkgeheugen slaat informatie op, kan dit opzoeken op verzoek, het verbinden met mogelijke andere informatie en verwerken tot bruikbare zaken. Mensen met een sterk werkgeheugen zijn vaak goed in verhalen vertellen, schrijven of het beredeneren van brede vraagstukken.

Life comes at us very quickly, and what we need to do is take that amorphous flow of experience and somehow extract meaning from it

De geschiedenis leert ons dat het werkgeheugen aan verandering onderhevig is. Wisten we in het verleden nog tot maximaal zeven verschillende brokjes informatie op te slaan in ons werkgeheugen, tegenwoordig zijn dat er nog maar vier. En dan is het ook nog maar eens maximaal 20 seconden beschikbaar, mits je er actie mee onderneemt. Doolittle legt uit waarom: