Peter Schwartz: “Duurzame energie speelt een fundamentele rol in de toekomst van AI”

Peter Schwartz trapt vanochtend Energyfest 2017 af bij het Shell Technology Centre in Amsterdam. De futuroloog en strateeg van Salesforce deelt zijn visie op kunstmatige intelligentie (AI) en de belangrijke rol die hernieuwbare energie hierin speelt.

Evolutie in de digitale wereld

“Er is een dramatische toename in de toepassing en het gebruik van AI. Elke stoel, tafel en zelfs de muur gedraagt zich alsof het levend is”, aldus Schwartz. De futuroloog voorspelt een wereld waarin onze levens worden overgenomen door slimme technologieën. Sterker nog, dit gebeurt nu al. We praten tegen slimme assistenten op onze telefoons en tellen onze stappen met wearables. Álles wordt meetbaar, vertelt de futuroloog.

Schwartz vertelt dat de wereld binnen dertig jaar wordt gedomineerd door slimme objecten en zelfrijdende auto’s. “We bevinden ons aan het startpunt van een AI revolutie”, vertelt de futuroloog. Toch moeten we niet bang zijn voor de technologie die dit mogelijk maakt. We moeten AI juist omarmen. Schwartz heeft het niet graag over kunstmatige intelligentie als een beangstigende vorm van technologie. “AI is niet een technologie die onze levens gaat overnemen. Het gaat eerder onze levens verrijken. Ik zie het niet als Artificial Intelligence maar Augmented Intelligence.”

Schwartz voorspelt dat onze telefoons een centrale rol gaan spelen in aan kunstmatig intelligente werelde. Dit is waar alle data worden verzameld, gecommuniceerd en waar alle taken worden uitgevoerd: “Je begint de dag met Alexa die je planning doorneemt, zij zorgt ervoor dat je lichten aangaan en later brengt zij je naar je werk in je slimme auto. Al deze taken bedien je simpelweg je vanaf je telefoon”, aldus Schwartz.

Duurzame energie

Het is duidelijk dat kunstmatige intelligentie onze levens makkelijker en efficiënter kan maken. Maar om deze technologie en slimme objecten te laten werken, hebben we elektriciteit nodig. Het is daarom van essentieel belang dat er duurzame energie oplossingen worden bedacht. De futuroloog zegt dat nucleaire energie hier een belangrijke rol in zal blijven spelen. Maar ook hernieuwbare vormen als bio-energie, windenergie en zonne-energie gaan onze elektriciteitsmarkt bepalen. “Ik ben een voorstander van Positive Environmentalism,” vertelt Schwartz, “denk over de planeet als een tuin: we moeten het verzorgen en koesteren. Dit wordt mogelijk met duurzame energie.”