Pirate Bay-oprichter Peter Sunde organiseert tribunaal over Edward Snowden

Eén van de oprichters van The Pirate Bay, Peter Sunde, en kunstenares Addie Wagenknecht presenteerden gisteren op Border Sessions een tribunaal over Edward Snowden.

Peter Sunde is mede-oprichter van The Pirate Bay en heeft als doel de maatschappij te veranderen en mensen en anders te laten denken. We spraken hem hier al uitgebreid over in aanloop naar Border Sessions.

Tijdens zijn sessie legde hij uit dat hij continu bezig is met het hacken van het systeem. Hij wist bijvoorbeeld in Zweden zijn eigen religie op te zetten (dit blijkt al voor 50 euro te kunnen). Dat is handig omdat vele regels in ons maatschappelijk systeem zijn gebaseerd op religie. Hierdoor wist hij toen hij in de gevangenis zat de directie te dwingen om hem veganistisch eten voor te schotelen, nadat hij in de bijbel van zijn religie had laten zetten dat aanhangers veganistisch moeten eten.

Tribunaal met jury

Samen met Addie Wagenknecht, kunstenares op het gebied van media, open source en hackers, presenteerden hij een tribunaal dat mensen veroordeelt op ethische basis, ongeacht het legaal of illegaal is. In de jury namen Ancilla Tilia (Bits of Freedom), Joerg Blumtritt (Datarella) en Jasmine Tesanovic (Woman in Black) plaats. De zaak die behandeld werd was de zaak rondom klokkenluider Edward Snowden.

1

Snowden is voormalig medewerker van de CIA en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. In 2013 kwam hij in het nieuws, omdat hij informatie lekte over spionageactiviteiten door de NSA op het internet. De NSA zou onder andere wereldwijd de online communicatie in de gaten houden door de programma’s PRISM, XKeyscore en Bellrun.

De vraag die Sunde het tribunaal stelde luidde als volgt:

Is het ethisch verantwoord om informatie te lekken, ook al schieten we er niks mee op?

Volgens het tribunaal was die uitspraak iets te voorbarig. Volgens Blumtritt weten we nog niet of er iets is veranderd, volgens hem zijn we nog in een te vroeg stadium om dat de concluderen. Tesanovic is het daarmee eens en vindt dat Snowden in ieder geval het gesprek over privacy op gang heeft gebracht.

In de gaten houden

Sunde vroeg het panel daarna of het bespieden van mensen ethisch verantwoord is. Het panel vraagt zich af of het wel zo ernstig is dat de NSA alles en iedereen in de gaten houdt.

DSC_0007

Het panel stelt dat alles en iedereen wordt bekeken en dit misschien juist helemaal niet zo erg is. Volgens Tesanovic is de misdaad en criminaliteit in kleine dorpjes veel lager dan in grote steden. Volgens haar komt dit doordat de sociale controle in kleine dorpjes veel groter is. Iedereen houdt elkaar in de gaten, iets waarmee volgens haar de misdaad en criminaliteit worden terug gedrongen.

Het panel is het daarover eens en oppert een systeem waarin kleine gemeenschappen bestaan die elkaar in de gaten houden. Volgens het tribunaal moet er wel iets of iemand zijn die alle informatie uit deze kleine gemeenschappen bundelt en in de gaten houdt. Ze kunnen het er niet over eens worden wie dat moet zijn. Wel zijn ze het erover eens dat deze gebundelde informatie in ieder geval openbaar moet zijn.

Ondanks dat Sunde nog een aantal straffen als ‘elke dag billenkoek door een oude vrouw’ of ‘excuses van Obama’ opperde, kwam het tribunaal uiteindelijk niet met een eenduidig oordeel. Blumtritt vond dat Snowden schuldig verklaard zou moeten worden, omdat het in ieder geval de publiciteit haalt. En Tilia stelt dat Nederland hem asiel moet verlenen.