PiQ Hero Master: De eerste slimme ski’s die je resultaten tonen op de ski’s zelf

Tegenwoordig maken we vrijwel alles slim, dus ook sportmaterialen. Een aantal tennisrackets en honkbalknuppels zijn al voorzien van kunstmatige intelligentie en dat doen we bij steeds meer materialen. Bijvoorbeeld ski’s. PiQ, een bedrijf dat sporttecholonige ontwikkelt, en skifabrikant Rossignol hebben namelijk de Hero Master gemaakt. Volgens de bedrijven zijn dit “de eerste slimme ski’s”, schrijft Engadget.

Het prototype, dat gisteren onthuld werd, combineert een nano-computer van PiQ en een LED-scherm met ski’s. De computer verzamelt en analyseert automatisch hoe je het doet op en verse laag sneeuw. De informatie die het opslaat bestaat onder meer uit hoe hard je gaat, hoe scherp je een bocht neemt en hoeveel G-krachten je ervaart. Alle data wordt vervolgens geanalyseerd en op het LED-scherm op de ski getoond.

Voordeel hiervan is dat je niet constant op je smartphone hoeft te kijken als je wilt ontdekken waar nog verbeterpunten zitten. Dit is immers nu nog wel het geval. Zelfs tijdens het skiën zie je hoe je het doet. Wel heb je nog een smartphone nodig om alle informatie te verzamelen en achteraf te analyseren. En het is nog maar de vraag of je al die informatie ook echt wilt zien als je van de piste gaat. Maar het idee is in ieder geval leuk!

Prototype

Helaas zullen we de Hero Master nog niet zo snel op de piste zien. Het gaat namelijk nog om een prototype en er zijn nog geen plannen om hem in productie te nemen.

Wel is er een kiteboard met ongeveer dezelfde functies en die is wel te koop. Je kunt dus in ieder geval in de zomer genieten van slimme sportmaterialen.