Doek valt voor Plastc: De betaalkaart die al je pasjes vervangt komt er niet

Het klonk heel handig: een digitale betaalkaart die al je andere passen vervangt. Geen gedoe meer met verschillende passen voor verschillende rekeningen, je creditcard en al die verschillende klantenkaarten van winkels waar je vaak komt. Gewoon één pas waar je digitaal 20 passen op kunt zetten en die je in winkels gewoon gebruikt als een normale betaalkaart. Het was precies datgene wat Plastc beloofde in 2014.

Sindsdien haalde het bedrijf zo’n 9 miljoen dollar op van mensen die een pre-order plaatsten. Helaas bleek dat niet genoeg om Plastc daadwerkelijk op de markt te brengen. De startup probeerde daarom nog een paar miljoen aan investeringsgeld op te halen, maar achter elkaar ketsten twee deals met investeerders op het laatste moment af. Ondertussen is het geld op en ziet Plastc geen andere optie dan zijn faillissement aan te vragen, schrijft het in een verklaring.

Mensen die een pre-order hebben geplaatst, zien hun geld – voor zover bekend – niet terug en zullen de slimme betaalkaart dus ook nooit ontvangen.

Coin

Plastc was trouwens niet het enige bedrijf dat met dit idee aan de slag is gegaan. Nog voordat Plastc van start ging, had Coin al ongeveer hetzelfde idee. Coin lukt het uiteindelijk wel om zijn digitale betaalpas te realiseren, maar inmiddels is het bedrijf ook al weer gestopt met het maken hiervan.

Een jaar geleden werd Coin namelijk overgenomen door Fitbit. Daarvoor waren de makers al steeds meer bezig met het verwerken van betaalfuncties in wearables, dan met hun pas.

Internet of Things

Daarmee lijkt het concept van een slimme betaalpas officieel verleden tijd. De focus is de afgelopen jaren verschoven naar mobiel betalen of het verwerken van betaaltechnologie in allerlei producten. Van wearables tot auto’s.

Dit is ook datgene waar grote spelers in de wereld van betaalkaarten als MasterCard en Visa zich op richten. Al blijven die bedrijven ook nog wel gewoon innoveren met het ouderwetse plastic. Gisteren kondigde MasterCard nog aan een creditcard met ingebouwde vingerafdrukscsanner te testen. Maar dat is verder wel gewoon een ‘normale’ pas voor één rekening.