Oud-race engineer Rob Smedley: “Formule 1 zal nooit zijn DNA kwijt raken”

Geen raceweekend, toch een nieuwe aflevering van onze Formule 1 podcast ‘F1 Spoiler Alert’! Een hele speciale bonus met een speciale gast: ex-Ferrari & Williams engineer Rob Smedley. Tijdens de recente AWS Summit in Amsterdam kregen we de kans hem te interviewen over de impact van data, machine learning en cloud computing op Formule 1 en de beleving van de fans.

Voor de fans die de sport al wat langer volgens is Rob Smedley bepaald geen onbekende naam. Aan het begin van de eeuw werd hij misschien wel het meest bekend als de vaste race engineer van Felipe Massa. Eerst bij Ferrari, later bij het F1 team van Williams. In 2018 stapte Smedley echter van de pit muur af en koos hij voor een rol binnen de Formula 1 Group.

Als Data- en Tech Consultant is hij sindsdien betrokken bij diverse innovatieve projecten binnen de sport: van nieuwe visuals tijdens de TV-uitzending tot slimme toepassingen van cloud computing en machine learning om de nieuwe auto’s voor het 2022-seizoen te ontwikkelen. De samenwerking met Amazon Web Services (AWS) is daarbij cruciaal.

In Amsterdam sprak ik met Rob over de rol van al die innovatieve technologie de samenwerking met AWS binnen de Formule 1. Hoe de laatste technologische innovaties niet alleen teams helpen, maar ook de fans een betere ervaring moeten bieden en zelfs ondersteunen bij het ontwikkelen van de auto.

Maar is al die data wel goed voor de beleving van de fans en de toekomst van de sport?

Foto: © Formula 1 / AWS / Rob Smedley