Nieuw wetsvoorstel moet strijd tegen cyberpesten in VS helpen

Een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten moet ervoor zorgen dat cyberpesters beter worden bestreden. Wordt de nieuwe wet aangenomen, dan krijgt de Amerikaanse politie 20 miljoen dollar per jaar (18 miljoen euro) om het op te nemen voor mensen die online worden lastiggevallen.

De politie en aanklagers zouden toegang krijgen tot dit geldpotje. Het geld zou worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld apparatuur om online pestkoppen te traceren. Daarnaast zou er nog eens 4 miljoen dollar worden vrijgemaakt om agenten te leren hoe ze met cyberpesterij moeten omgaan.

Het geld moet het lastiger maken om online mensen te pesten – een probleem dat steeds extremere vormen begint aan te nemen. Digitale pestkoppen maken bijvoorbeeld vaak gebruik van swatting – waarbij de politie melding krijgt van een mogelijke aanslag in het huis van een slachtoffer. Hierdoor wordt deze persoon overvallen door een politieteam dat binnendringt.

De politie is dan gedwongen om het huis binnen te dringen om het mogelijke gevaar tegen te gaan. Congreslid Katherine Clark, de bedenker van de wet, is één van de 22 inwoners van Massachusetts die hier in slechts één week door werd getroffen.

Sociale media proberen dit soort pesterijen ook steeds meer te bestrijden. De regels op Twitter werden bijvoorbeeld om deze reden vorig jaar aangescherpt.