Het moment van de waarheid: kijk vanavond live naar de eerste testvlucht van de Falcon Heavy

Falcon Heavy

Vanavond is het zo ver, dan moet de Falcon Heavy van SpaceX zijn eerste testvlucht gaan maken. Tussen half 8 en 10 uur vanavond moet de grote raket de lucht in gaan, en natuurlijk kun je dat allemaal live zien via een stream.

De Falcon Heavy is de grootste raket die SpaceX ooit gemaakt heeft en na de eerste lancering ook de krachtigste die nu nog in gebruik is. De raket bestaat eigenlijk uit drie Falcon 9’s, waardoor hij twee extra stuwmotoren heeft.

De bedoeling is dat die drie motoren na de lancering ook weer terug komen naar de Aarde, net zoals eerder gebeurde met de stuwmotor van de Falcon 9. Twee motoren moeten terugkomen naar het Kennedy Space Center, de derde moet op een droneschip gaan landen.

Tesla Roadster

Wat de Falcon Heavy zo interessant maakt, is dat de raket meer gewicht met zich mee kan krijgen vanwege die extra motoren. Volgens SpaceX kan de raket maar liefst 63.800 kilo in een baan om de aarde krijgen. De raket moet uiteindelijk naar Mars vliegen, en op die reis kan hij 16.800 kilo meenemen.

Tijdens de testvlucht gaat er ook al een lading mee, wat gebruikelijk is bij zo’n eerste lancering. Directeur Elon Musk koos er echter voor om geen bonk metaal de ruimte in te sturen, maar zijn eigen Tesla Roadster. De auto moet in een baan om de zon gebracht worden. En volgens Musk draait de auto daarbij constant het nummer┬áSpace Oddity van David Bowie.

Natuurlijk bestaat de kans dat de raket het niet haalt om in een baan rond de zon te komen. Maar een raket op de grond testen is erg ingewikkeld, dus een testvlucht is handiger. Voor SpaceX is dit dan ook de manier om te zien of het geheel vliegt. Mocht de lancering vandaag echter niet lukken – bijvoorbeeld wegens slecht weer – dan kan hij morgen nog plaatsvinden.

Live kijken

Maar laten we er voor nu van uit gaan dat de lancering vanavond gewoon door gaat. En die lancering kun je via de onderstaande stream live bekijken.