Twitter haalt grote accounts offline vanwege gifjes van sportwedstrijden

Van twee grote Amerikaanse mediatitels is het Twitter-account geblokkeerd omdat ze een gifje van een sportwedstrijd hebben geplaats. Twitter heeft accounts van sportsites Deadspin en SBNation offline gehaald, na klachten van onder meer de NFL (zeg maar de Eredivisie van het American Football) dat de accounts inbreuk maken op beeldrechten.

De twee accounts plaatsten regelmatig gifjes met hoogtepunten uit american football-wedstrijden, terwijl ze geen rechten hebben om de beelden te delen op Twitter. De NFL had hier al vaak officiële klachten over ingediend bij de sportsites, maar die gingen stug door met het plaatsen van de gifjes. Dus besloot de organisatie officiële verzoeken tot verwijdering in te dienen bij Twitter, die besloot de accounts tijdelijk uit de lucht te halen.

De timing is opvallend aangezien Twitter vorige week is gestart met Twitter Moments. Een functie waarmee je nieuwsgebeurtenissen kunt volgen aan de hand van handmatig geselecteerde tweets met veel aandacht voor foto’s en video’s. De NFL is één van de onderwerpen die je Moments kunt volgen.

Dergelijk verzoeken, voor het verwijderen van content die inbreuk maakt op beeldrechten, zijn overigens niet nieuw, YouTube heeft er zelfs een compleet geautomatiseerd platform voor ingericht. Maar het compleet afsluiten van accounts van grote mediapartijen is toch wel een unicum. Het account van Deadspin is trouwens na een paar uur weer online gekomen, waarbij de gifjes verdwijderd waren. Het account van SBNation is nog steeds offline.

Account opgeschort

In Nederland zijn dit soort dingen nog niet voorgekomen. Wel zijn ook hier de regels die bijvoorbeeld de Eredivisie stelt aan het gebruik van beelden op internet erg streng en wordt ook actief opgetreden tegen overtreding hiervan. Voornamelijk omdat er heel veel geld omgaat in de beeldrechten van sportwedstrijden.