WandaVision: dit zijn alle easter eggs uit de vijfde aflevering

Wanda’s wereld begint in de tweede helft van het seizoen van WandaVision wat scheuren te krijgen, zeker nu meer mensen door krijgen dat bepaalde dingen niet kloppen. Maar we weten nog steeds niet precies wat er aan de hand is. Gelukkig zijn er easter eggs die ons een idee kunnen geven.

Let op: hierna staan spoilers voor de eerste vijf afleveringen van WandaVision.

Spoiler Alert

Sparky de hond

In de vijfde aflevering van WandaVision is de tweeling opnieuw ouder geworden, en nu hebben ze een hond. Die hond heet Sparky, wat geen onbekende naam is binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU). In de stripboeken heeft Vision namelijk een hond gemaakt met exact dezelfde naam.

Wordt Monica een superheld?

Ondertussen loopt Monica weer buiten Westfield rond. Na haar ervaringen binnenin Wanda’s realiteit wordt Monica uitgebreid onderzocht, en ook daarbij krijgen we een easter egg. De arts blijkt namelijk geen röntgenfoto te kunnen maken van Monica.

Dit is een verwijzing naar de stripboeken. Daarin wordt Monica namelijk een superheld nadat ze in aanraking komt met energie uit een andere dimensie. Als gevolg daarvan kan ze het elektromagnetische spectrum manipuleren. In de stripboeken heeft Monica diverse superheldennamen, zoals Captain Marvel, Spectrum en Photon. Photon verwijs weer naar haar eigen moeder, die de naam gebruikte toen ze in het leger zat.

Overigens lijkt de kans klein dat Monica de naam Captain Marvel gaat gebruiken. Tijdens de aflevering wordt deze superheld genoemd, maar Monica leek daar nu niet echt blij mee te zijn.

WandaVision

Pietro, ben jij dat?

Misschien wel de grootste easter egg uit deze aflevering is Pietro. Wanda is al in een paar afleveringen herinnerd aan haar broer, die in Avengers: Age of Ultron overleed. En ook in deze aflevering wordt Pietro, oftewel Quicksilver, genoemd. Maar deze keer zien we hem ook echt. Tenminste, bijna.

Aan het einde van de aflevering gaat de deurbel en staat er een man voor de deur. Wanda herkent hem als Quicksilver en dat geldt ook voor iedereen die de X-Men-films gezien heeft. Deze acteur – Evan Peters – speelde Quicksilver namelijk in X-Men: DAys of Future Past, X-Men: Apocalypse en X-Men: Dark Phoenix. Deze karakters zaten echter niet in de MCU, want de X-Men-films vallen onder Fox. Maar Disney heeft Fox overgenomen, dus nu kan de Marvel-studio opeens overal bij.

Dit suggereert dus dat Quicksilver en de X-Men ook naar het MCU gaan komen, waar veel fans blij van worden. Wat betreft Quicksilver kan dat wel een paar kleine problemen opleveren: deze versie van Quicksilver is net als in de stripboeken de zoon van Magneto, net als Wanda. Maar in de MCU heeft de tweeling niets met Magneto te maken.

Overigens zorgt dit ook direct voor meer speculatie over een Multiverse. Die speculatie is al begonnen met Spider-Man, aangezien we in die film alledrie de Spider-Man-acteurs zouden zien, net als een aantal schurken. En de volgende Dr. Strange-film gaat ook over de Multiverse. Misschien dat dit het begin is?

Komen de Fantastic Four ook?

Niet alleen maakt Quicksilver uit de X-Men-reeks zijn opwachting in deze aflevering, er is ook een verwijzing naar nog weer een ander stel superhelden in de Marvel-wereld. Monica wil een voertuig maken waarmee ze veilig in Westfield kan komen. Daar heeft ze een ruimtevaart-engineer voor nodig, en die zegt ze wel te kennen.

We weten al dat Mr. Fantastic – oftewel Reed Richards – van de Fantastic Four precies zo’n engineer is. En het is ook al bekend dat de Fantastic Four naar de MCU komen. Misschien dat dit het startpunt is?

Een andere optie is dat Monica Riri Wiliams, oftewel Ironheart, bedoelt. Ironhart heeft namelijk vergelijkbare vaardigheden en krijgt haar eigen show op Disney+.

Wanda is nog geen Scarlet Witch

De vijfde aflevering van WandaVision maakt ook nog iets anders duidelijk. In de aflevering wordt gevraagd of Wanda een bijnaam heeft, zoals Captain America en Iron Man. Maar nee, die heeft ze niet. Nog niet in ieder geval. In de stripboeken heet Wanda namelijk Scarlet Witch, maar binnen de MCU is die naam nog niet genoemd. Maar daar schijnt nog verandering in te komen.

Daarnaast zagen we in deze aflevering dat Wanda haar roots zeker nog niet verloren is. We horen namelijk dat ze haar Sokovian-accent weer gebruikt. Dat gebeurt zodra ze buiten Westfield komt om een punt te maken. Wanda is boos en lijkt zich weinig aan te trekken van de gigantische legermacht die ze tegenkomt.

Opvallend is dat het accent ook terugkeert als Wanda ruzie maakt met Vision. Mogelijk betekent dit dat Wanda de controle over haar realiteit verliest.

WandaVision

Ongelukje in Lagos

Een andere leuke easter egg is de reclame van deze aflevering. Deze keer zien we een reclame voor de keukenrol “Lagos”, wat een verwijzing is naar Captain America: Civil War. Wanda was namelijk in Lagos toen de Avengers achter de terrorist Brock Rumlow aanzaten. Ze wisten zijn plannen te stoppen, maar Rumlow blies zichzelf op. Wanda gebruikte als reactie haar eigen krachten om Captain America te redden, maar vermoordde per ongeluk een stel vrijwilligers uit Wakanda.

De affaire zorgde voor twee grote gevolgen. Allereerst kreeg Wanda de schuld van de problemen die ontstaan waren, wat uiteindelijk resulteerde in de Sokovia Accords. Die problemen zorgden er tegelijkertijd ook voor dat Wanda en Vision in een relatie kwamen.

Foto’s: Disney+/Marvel