Hier in Nederland heeft zo’n beetje iedere school een internetverbinding, maar in het buitenland gaat het er anders aan toe. Vooral in derdewereldlanden is toegang tot het internet schaars, waardoor studenten weinig informatie kunnen verkrijgen. Daar wil Project Empathy iets aan doen. Scholen die deelnemen aan dit project, kunnen informatie van het internet delen met scholen die hier geen toegang tot hebben.
Het idee is simpel: een school met internet bestelt een Raspberry Pi met een microSD-kaart van 64GB bij de Project Empathy-initiatiefnemers. Vervolgens kan de school dit apparaat vullen met informatie afkomstig van het internet, zoals bijvoorbeeld Wikipedia-pagina’s over belangrijke onderwerpen of specifieke websites over onderwerpen. Via de post wordt dit apparaatje naar een school zonder internetverbinding verzonden, zodat ze daar de bewaarde informatie kunnen bekijken.
Project Empathy is een initiatief van Outernet – een startup die met satellieten derdewereldlanden toegang wil bieden tot internetinformatie. Het schoolproject is minder ambitieus dan dat, maar biedt wel een manier om nu alvast scholen op praktische wijze op weg te helpen.
Internet in armere landen lijkt een steeds belangrijker onderwerp voor Silicon Valley. Facebook probeerde met Free Basics ook de armste bevolkingslaag van India online te krijgen – maar dat bleek niet zo makkelijk.