T-Mobile, KPN of Vodafone: Wie heeft het beste mobiele netwerk van Nederland?

Nu we steeds meer data verbruiken op onze mobiele telefoons, is het interessant om te weten welke mobiele provider eigenlijk het beste netwerk van Nederland heeft. Daarom wordt er elk jaar onderzoek gedaan naar de netwerken van vier grootste providers in ons land: KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Dit jaar komt T-Mobile daarbij als grote winnaar uit de bus.

Vorig jaar was T-Mobile ook al ‘het beste geteste netwerk’ van Nederland, volgens het onderzoek van P3-Group. Het onafhankelijke onderzoeksbureau meldt dat T-Mobile de concurrentie aardig achter zich weet te laten: Van de 1000 te behalen punten scoort de provider er 956. Vodafone eindigt op de 2e plaats met 931 punten, KPN nipt achter zich latend met 930 punten. Tele2 sluit de ranking met 921 punten.

Beste mobiele netwerk

De verschillen zijn niet van dien aard dat je kunt zeggen dat er in Nederland echt slechte mobiele providers zijn. De gemiddelde gebruiker zal misschien maar weinig merken van de verschillen in snelheid die de verschillende providers op hun data-abonnement bieden. Ook is het bereik van de 4 grote providers op de meeste plekken in Nederland zo’n beetje gelijk.

Toch is T-Mobile de enige provider die op dit moment een landelijk dekkend 4G netwerk aanbiedt, met snelheden tot wel 300 Mb/s. Ter vergelijking: Dat is bijna drie keer zo snel als de snelheid van ons wifi-netwerk waarmee we hier op de redactie aan het werk zijn.

T-Mobile heeft net zoveel zendmasten als KPN en Vodafone bij elkaar Volgens T-Mobile zijn de verschillen zo groot omdat het bedrijf de afgelopen jaren meer dan 11.000 nieuwe masten en antennes heeft geplaatst in heel Nederland. Ter vergelijking: KPN heeft iets meer dan 6000 masten, Vodafone 5000. Daarnaast heeft T-Mobile op dit moment meer frequenties in zijn bezit die specifiek geschikt zijn voor internetgebruik via 4G en 4G+. En dat is handig, nu de consument onderweg liever wil Netflixen en gamen dan dat er nog veel gebeld wordt.

P3 onderzoek

De vier Nederlandse telecomproviders werken vrijwillig mee aan het P3 onderzoek, dat internationaal geldt als de standaard binnen de markt. P3 test in bijna elk Europees land de snelheid van het mobiele internet, en laat in zijn persbericht weten dat de resultaten in Nederland in vergelijking met de rest van Europa ‘hoog zijn’. “Tele2, de nummer 4 in Nederland, had met 921 punten in een zuid-Europees land zo maar eens de winnaar kunnen zijn”.

Met een autootje en 4 telefoons heel nederland door Voor het onderzoek rijden de onderzoekers met een auto door heel Nederland en doen daarbij 17 grote en 19 kleine steden aan. In totaal legden ze bijna 8000 kilometer af. Tijdens elke stop wordt op vier gelijke telefoontoestellen met een simkaart van elke provider gekeken hoe het netwerk zich houdt. De resultaten van T-Mobile waren daarbij dus beduidend beter dan die van de drie concurrenten, aldus P3. “Als het verschil groter is dan 5 punten, spreken wij van een duidelijke winnaar”.

Unlimited

Begin dit jaar was T-Mobile de eerste mobiele provider in Nederland die al zijn klanten een ongelimiteerd data-abonnement aanbood voor een vaste prijs: T-Mobile GO Unlimited. Met dat abonnement kunnen klanten binnen Nederland onbeperkt videos, muziek en games streamen over hun mobiele verbinding. Inmiddels heeft het bedrijf daarmee al vele honderduizenden klanten bijgetekend. Een flinke uitdaging voor het netwerk, zou je kunnen stellen.

Volgens Directeur Technology Rachid El Hattachi is het aanbieden van unlimited internet dan ook gelijk “de ultieme test”. “Sinds 2015 hebben we bijna al onze zendmasten vervangen, uitgebreid en gemoderniseerd. Het is alsof we van een 2-baans snelweg naar een compleet nieuwe 6-baans weg zijn gegaan. En nu nodigen we iedereen uit om die nieuwe route naar zijn werk te pakken. Als we niet zouden denken dat ons netwerk die belasting aan kon, zouden we dat natuurlijk niet doen.”

Duurzaam innoveren

Ondanks de prolongatie van de titel laat T-Mobile in een reactie weten nog niet klaar te zijn met innoveren. Met een team van 200 experts werkt men dagelijks aan het verbeteren van het netwerk: “En daarbij verliezen we ook het milieu niet uit het oog. Want ondanks de snelle toename in dataverbruik – 55 procent in 2016 – houden we door onze slimme technologie de energietoename beperkt en gebruiken we honderd procent groene stroom.”

Gisteren liet T-Mobile ook al weten mee te werken aan de realisatie van een mobiele internetverbinding binnen het Europese luchtruim. Samen met Deutsche Telekom en Inmarsat werkt het bedrijf aan het European Aviation Network, dat eind dit jaar beschikbaar zou moeten komen.