‘Qualcomm wil concessies doen voor overname Nederlandse chipmaker NXP’

Chipfabrikant Qualcomm wil concessies doen om de Europese concurrentiezorgen bij de overname van NXP deels weg te nemen. Dat meldt Reuters. Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse chipgigant het Nederlandse bedrijf NXP over wil nemen. Qualcomm wil voor NXP enkele tientallen miljarden dollars neerleggen.

De Europese Commissie is bezorgd dat de overname leidt tot een te grote monopoliepositie van Qualcomm. Omdat de overname tot minder concurrentie kan leiden, zou Qualcomm na de overname hogere prijzen kunnen afdwingen. Bovendien leidt minder concurrentie tot minder innovatie.

Wat voor concessies Qualcomm precies in gedachten heeft, is niet bekend. Het bedrijf treedt daarover niet in detail in het ingediende voorstel, schrijft Reuters.

In juni maakte de Europese Commissie bekend een diepgaand onderzoek in te stellen naar de overname. De deadline daarvoor is inmiddels voor een tweede keer verschoven. Eerder was een deadline van 6 december gesteld. Wanneer de Commissie verwacht zijn onderzoek te hebben afgerond, is onbekend.

De foto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Flickr-gebruiker Kārlis Dambrāns onder Creatie Commons BY 2.0.