Qualcomm wil een verbod op de verkoop van de iPhone X in Amerika

iPhone X

Als het aan chipfabrikant Qualcomm ligt worden de iPhone X en andere Apple-telefoons niet meer in Amerika verkocht. De fabrikant heeft de International Trade Commission (ITC) gevraagd de verkoop te verbieden vanwege patentschending, meldt Engadget.

Het gaat Qualcomm niet om alle smartphones van Apple, maar om de varianten met een Intel-modem. De iPhone X met een Intel-modem wordt door providers AT&T en T-Mobile verkocht. Volgens de aanklacht claimt de fabrikant dat Apple vijf patenten schendt met de iPhone 7, 8 en X. Het gaat bijvoorbeeld om technieken voor batterijbesparing en camera-autofocus.

Apple zelf heeft vooralsnog niet op de rechtszaak gereageerd.

Juridisch conflict

Qualcomm en Apple zijn verwikkeld in een groot juridisch conflict over patenten en de licentiekosten die daarbij horen. Apple vond dat Qualcomm te veel geld vraagt voor zijn standaardpatenten op mobiele technologieën, bijvoorbeeld 4G. De iPhone-fabrikant besloot vervolgens de betalingen voor deze licenties te stoppen, waarop Qualcomm het bedrijf aanklaagde voor wanbetaling en het schenden van zijn patenten.

Apple klaagde Qualcomm woensdag zelf weer aan voor patentschending. Het gaat om patenten die te maken hebben met technieken die de accuduur van smartphones moet verlengen.