General Motors wil in 2019 grote vloot zelfrijdende auto’s de weg opsturen

General Motors wil in 2019 een grote vloot zelfrijdende auto’s introduceren in grote steden, aldus de fabrikant op een conferentie met investeerders. Dat meldt The Wall Street Journal. De vloot moet als een soort taxidienst beschikbaar gesteld worden.

De fabrikant denkt dat de kosten van een rit in een zelfrijdende auto in 2025 zullen dalen tot ongeveer een dollar per mijl. Dat is flink lager dan de huidige prijzen, namelijk 2,5 keer goedkoper als nu mogelijk is in een Uber met chauffeur. General Motors denkt dan ook dat zijn winstmarge sterk kan stijgen door ritten in dit soort auto’s aan te bieden.

Nog niet perfect

Dat zijn ambitieuze doelen, maar een eerste proefrit verliep deze week nog niet perfect. De auto reed relatief langzaam en bleef bijvoorbeeld stilstaan achter auto’s die dubbel geparkeerd stonden. Had jij als mens achter de autonome auto gereden, dan was je waarschijnlijk flink gefrustreerd geweest.

De fabrikant heeft dus nog wel wat verbeteringen door te voeren, en dat met de concurrentie die in zijn nek hijgt. Zo werkt ook Waymo aan autonome auto’s, die binnenkort in Phoenix voor het eerst volledig onbemand getest worden. En ook Uber werkt aan eigen varianten van dit soort auto’s, in de hoop zijn eigen dienst goedkoper te maken.