R3 licht tipje van de sluier over Blockchain-project voor banken

R3 CEV is een startup die met tientallen grote banken werkt aan een nieuwe infrastructuur voor de financiële sector op basis van blockchain. Dat is de techniek achter de bitcoin, waarmee transacties kunnen worden geregistreerd zonder dat daarvoor een derde partij nodig is. Dat bedrijf heeft een aanvraag voor een patent ingediend en dat schijnt wat meer licht op het project waar R3 al een jaar aan werkt.

Concord heet het; het is vernoemd naar de harmonie die het hoopt te brengen tussen ruim zestig banken die er aan meewerken, waaronder ING. In 2015 begon R3 met het project, nu krijgen we er voor het eerst wat meer over te horen. Doel van het bedrijf is een aantal nieuwe standaarden te maken voor financiële diensten, die gebaseerd zijn op blockchain. Concord lijkt wel een beetje op de Bitcoin, al zijn er een aantal duidelijke verschillen waarmee Concord aantrekkelijk wil zijn voor banken.

Universeel platform

Concord wil een universeel platform tussen banken zijn. De bedoeling is dat de zogenaamde middle- and back-office-functies – bijvoorbeeld het afwikkelen van transacties, het registreren van diverse activiteiten en het bijhouden van je saldo – hiermee efficiënter kunnen verlopen. Een ander verschil tussen Concord en Bitcoin is erg duidelijk: Concord heeft geen eigen valuta.

Als alles werkt zoals R3 het wil, kan Concord helpen omslachtige handelingen te stroomlijnen en de bijbehorende kosten verlagen. Het kan volgens The Wall Street Journal miljarden besparen. En dat is interessant, want de banken staan flink onder druk. Na de crisis zijn er diverse regels ingevoerd die het een stuk moeilijker maken voor banken, vertelt David Rutter, oprichter en CEO van R3. “Het is moeilijk, zo niet onmogelijk geweest voor deze grote banken om op een significante manier in de kosten te snijden.”

De bedoeling is dat Concord in de aankomende maanden wordt gelanceerd. Een aantal banken kunnen de dienst begin 2017 gaan testen en halverwege het jaar wil R3 een alpha-versie op de markt brengen.

Concord vs. Bitcoin en Ethereum

Concord lijkt wat op Bitcoin, maar ook op Ethereum. Ethereum is een zijtak van Bitcoin, waarmee je via het platform apps met blockchain kunt bouwen en hosten. Concord is net als Ethereum een platform waarmee je applicaties kunt bouwen en slimme contracten kunt afsluiten. Maar het project van R3 is uitdrukkelijk bedoeld voor financiële instellingen.

Grootste verschil tussen de drie technologieën is de manier waarop transacties worden geregistreerd. Bij Bitcoin en Ethereum wordt iedere transactie geregistreerd, geverifieerd en direct openbaar opgeslagen, waardoor iedereen het kan controleren. Bij Concord wordt iedere transactie wel geverifieerd en in een zogenaamd grootboek gezet, maar het wordt niet openbaar gemaakt.