Rechter verbiedt diensten van Uber in heel Duitsland

Een forse tegenslag voor de populaire taxidienst Uber in Duitsland. Daar heeft de rechter besloten om alle diensten van Uber per direct te verbieden, omdat het bedrijf niet zich niet aan de vergunningseisen van onze oosterburen zou houden.

Eerder werd de spraakmakende dienst al verboden in Berlijn.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft de rechter bepaald dat het Amerikaanse bedrijf zich niet houdt aan de eisen voor het verkrijgenv an een taxivergunning. Alle diensten worden daarom per direct verboden, waarbij er bij overtreding een boete van €250.000 zal worden uitgedeeld.

Eind april oordeelde een andere rechter al dat Uber geen standaard taxibedrijf is. Het bedrijf, op basis van zijn diensten, privéchauffeurs aanbieden die in Duitsland verplicht zijn na elke rit terug te keren naar een hoofdkantoor. Chauffeurs van Uber rijden echter van rit naar rit.

Uber was al aardig onderweg bij onze buren. De dienst werd, naast Berlijn, ook aangeboden in München, Hamburg, Dusseldorf en Frankfurt.

De taxidienst is intussen in meer dan 150 steden in Europa actief, maar stuit – net als in de Verenigde Staten – op hevige weerstand. Met name de controversiële dienst UberPOP zorgt voor veel weerstand uit de taxibranch in onder andere België, Spanje, Duitsland en ons eigen land.