Succes in eerste fase referendumverzoek aftapwet, nu 300.000 stemmen nodig

De actie voor een referendum omtrent de uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD heeft meer dan 10.000 geldige handtekeningen opgeleverd. Dat meldt de Kiesraad vanochtend. De grens van 10.000 geldige handtekeningen is een eis om daadwerkelijk een referendum te kunnen afdwingen.

In de tweede fase moeten 300.000 geldige handtekeningen worden ingeleverd. Deze fase start aanstaande maandag en loopt zes weken: tot 16 oktober. Als de Kiesraad in deze fase minimaal 300.000 geldige verzoeken ontvangt, wordt een referendum georganiseerd. De Kiesraad laat binnen twee weken na de deadline weten of de grens is gehaald.

In juli ging de Eerste Kamer akkoord met de ‘aftapwet’, nadat de Tweede Kamer in februari instemde. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals hij officieel heet, geeft de geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden om internetverkeer af te tappen.

De groep studenten die het referendumverzoek in eerste instantie indiende, zegt tegen de NOS geen campagne te gaan voeren voor de tweede fase. In plaats daarvan hopen de studenten dat andere organisaties mensen zover krijgen om hun handtekening te zetten.