RemoveDebris: Britse satelliet zet net uit om ruimteafval te vangen

Ruimteafval, RemoveDebris

Een Britse satelliet genaamd RemoveDebris heeft een net in een baan om de aarde uitgezet, om te demonstreren hoe je ruimteafval kunt vangen. Het evenement vond 300 kilometer boven de aarde plaats, meldt de BBC. Het evenement is onderdeel aan een serie tests met verschillende technologieën om de verouderde hardware die rond de aarde draait te verwijderen.

Op dit moment draait zo’n 7.500 ton aan verouderde hardware rondom de aarde. Dat is problematisch, want dat ruimteafval kan natuurlijk botsen met de nuttige hardware die ook rond de aarde draait. Denk bijvoorbeeld aan ISS, waar regelmatig mensen in zitten. Een botsing kan desastreuze gevolgen hebben.

Test geslaagd

In een korte video die de satelliet maakte, zie je hoe een klein object 6 tot 8 meter voor de satelliet draait. Vervolgens zien we hoe een net die de satelliet heeft afgeschoten naar voren komt en zich om de doos heen sluit.

Professor Guglielmo Aglietti, directeur van het Surrey Space Centre, zegt dat de test geslaagd is. “Het werkte precies zoals we hoopten. Het doelwit draaide, zoals je zou verwachten van een stuk afval dat niet meewerkt, maar je kunt duidelijk zien dat het net het vangt en we zijn erg blij moet hoe het experiment verlopen is.”

Als het geen experiment was geweest, maar een echt evenement, dan was het net vastgezet aan de satelliet. De satelliet zou het afval vervolgens uit de ruimte halen. Hier ging het echter om een demonstratie, waarbij het net en de doos zelf naar de aarde mogen vallen. Binnen een paar maanden zijn ze opgebrand in de atmosfeer.

Toekomst

RemoveDebris gaat binnenkort een nieuw camerasysteem testen om ruimteafval te volgen. Dit wordt ook getest op een doelwit dat het zelf heeft meegenomen. Nog wat later, mogelijk in het nieuwe jaar, komt er nog een demonstratie met een harpoon die afval kan oprapen.