Renault ontwikkelt het eerste ‘slimme eiland’ van Frankrijk

Renault slim eiland

Renault werkt aan het eerste slimme eiland van Frankrijk. Het gaat om Belle-Île-en-Mer, meldt Engadget. De eerste stap klinkt echter eenvoudiger dan je denkt: het brengen van stroom.

In de komende twee jaar gaat Renault een slim elektrisch ecosysteem ontwikkelen voor het eiland. Het ecosysteem is ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen en de energieonafhankelijkheid te verhogen. Mensen die nu op het eiland wonen zijn vaak afhankelijk van kabels onder de zee en generatoren. Daardoor krijgen ze hoge rekeningen voor de energie.

Auto’s

Ook komt er een autodeeldienst met Renault Zoe’s en Kangoo ZE-busjes. De auto’s zijn elektrisch en krijgen hun stroom uit opladers die werken op zonne-energie. De zonnepanelen daarvoor worden op daken van lokale gebouwen geplaatst. De energie die het opvangt, wordt ook doorgestuurd naar lokale scholen voor licht en warmte.

Na enige tijd zijn accu’s uit elektrische auto’s niet meer te gebruiken voor het voertuig. Die accu’s kunnen echter nog wel gebruikt worden om elektriciteit op te slaan. Daarom installeert de autofabrikant ook een aantal van deze accu’s om de energie te verzamelen en op te slaan voor later.

Het gaat hier natuurlijk niet om slimme apparaten, maar slim omgaan met energie is ook belangrijk. Door te beginnen met een kleine gemeenschap, kan er veel geleerd worden over de huidige uitdagingen op het gebied van energie. Onderzoekers leren hierdoor begrijpen hoe elektrische auto’s, accu’s en groene energie zo efficiënt mogelijk kunnen samenwerken.