Retro Patents: Minimalistische patenten van Gameboy en iPhone voor aan je muur

Regelmatig schrijven we over patenten die zijn aangevraagd voor nieuwe technologieën en de tekeningen die daarbij horen zijn er eigenlijk altijd hetzelfde altijd. Saaie, lijntekeningen met allerlei nummertje en details om de specificaties goed inzichtelijk te maken. Functioneel. Maar tegelijkertijd kan het er ook heel vet uit zien.

Dat bewijzen de makers van Soundwave, sinds kort onderdeel van Spotify, die een nieuwe start-up hebben opgezet onder de naam Retro Patents. De op het eerste gezicht saaie patenten van objecten zijn omgetoverd tot hippe posters: van een Gameboy tot aan een GoPro, een patent wordt ineens kunst voor aan je muur.

De patentenprints zijn er onder meer van game consoles, zoals de originele Nintendo Gameboy en Sony PlayStation. Maar ook van de eerste iPhone of de originele Blackberry en van diensten als Uber of AirBnB. Allemaal getekende patronen met daaronder de naam van de bedenker en de datum van wanneer het product of dienst is uitgekomen.
AirBnB

Kopenhagen

Het idee voor de gedrukte art-deco kwam niet in één keer naar boven. Craig Watson, één van de bedenkers, zegt dat het een trip naar Kopenhagen kostte voordat de nieuwe start-up was geboren. In de Deense hoofdstad kwamen de drie makers op het idee toen ze langs een boetiek liepen met een Harley Davidson patent voor het raam.

Het resultaat moest vooral simpel en strak zijn, vertelt Watson: “We hebben geprobeerd om de lijnen zo minimalistisch mogelijk te houden, zodat de focus op het product blijft.” En dat is gelukt!

In de webshop van Retro Paterns kun je de prints kopen voor 25 dollar per stuk exclusief verzendkosten.