Tussen al het geweld van slimme auto’s en slimme brillen wordt ook ons huis steeds slimmer. Waar kunnen we dan beter beginnen dan bij één van de belangrijkste elementen in ons huis: de centrale verwarming.
We zien steeds meer slimme thermostaten op de markt komen, maar wat kunnen zij nou eigenlijk? Aangezien het toch om een ‘aardige’ investering gaat heeft Numrush de Evohome van Honeywell eens grondig onderzocht.
Besparen op energiekosten
Ondanks de ‘zachte winters’ in Nederland heeft elk huishouden een flinke kostenpost aan het energieverbruik. Ongemerkt staat de verwarming vaker aan dan we denken. Zo heeft het merendeel van de huishoudens de thermostaat in de huiskamer hangen, maar staan de radiatoren door het hele huis wagenwijd open. Hierdoor verwarmen we het hele huis terwijl dit meestal niet nodig is.
Martin Roozendaal, marketingmanager van Honeywell, valt gelijk met de deur in huis.
Als we thuiskomen doen we niet overal in huis het licht aan. Maar waarom zouden we dan wel in elke ruimte de verwarming zijn werk laten doen?
Evohome van Honeywell biedt uitkomst in dit geval. Via de slimme thermostaat is het mogelijk om de temperatuur van elke kamer afzonderlijk te regelen. Hiermee kun je voorkomen dat je constant het hele huis verwarmt, waardoor de stookkosten omlaag gaan.
Om dit mogelijk te maken worden de knoppen van alle radiotors vervangen door ‘slimme knoppen’ van Honeywell. Deze knoppen communiceren draadloos met de thermostaat en de bijbehorende app voor mobiele devices. Via de bijbehorende app kun je op bijvoorbeeld je smartphone of smartwatch de temperatuur van iedere kamer op afstand besturen. Vergeet je de temperatuur omlaag te draaien als je weggaat, dan hoef je niet terug naar huis maar regel je het direct via je smartphone.
Evohome onthoudt daarnaast onder andere hoe lang het duurt om het huis op te warmen, waardoor het systeem zo min mogelijk energie verspilt bij het opwarmen.
Volgens Honeywell zal een gemiddeld huishouden ongeveer 460 euro per jaar besparen op de energierekening als het gebruik maakt van het systeem van Evohome. Hiermee bezuinigen de huishoudens ongeveer 37% op het gasverbruik per jaar.
Daarnaast heeft het nog een voordeel om de temperatuur van elke kamer apart te kunnen controleren. Het merendeel van de huishoudens heeft de thermostaat in de woonkamer hangen. Zodra de woonkamer op temperatuur is, door bijvoorbeeld invallend zonlicht, slaat de thermostaat (en dus de CV-ketel) af. Hierdoor worden andere kamers niet langer meer verwarmd. Met de Evohome voorkom je dit probleem omdat elke kamer de door jouw gewenste temperatuur behoudt.
Hoe werkt Evohome?
Het belangrijkste van een thermostaat is dat iedereen het moet kunnen bedienen. Van ouderen tot jongeren en daarom is een gebruiksvriendelijk systeem onmisbaar.
Het systeem van Evohome bestaat uit één centraal bedienpaneel met een touchscreen, een kastje dat de CV-ketel aanstuurt en diverse radiatorknoppen. Zodra je de temperatuur verandert via het bedienpaneel of de mobiele app zal het kastje een seintje sturen naar de CV-ketel. De ketel pompt vervolgens warm water door de leidingen en zoekt zijn uitweg naar de radiatoren die open staan.
Op het moment dat je de temperatuur in een bepaalde kamer wilt aanpassen stuurt het kastje ook een signaal naar de desbetreffende radiotorknop. Hierdoor zal de radiatorknop de leiding openzetten of juist dichtknijpen, waardoor de temperatuur zal veranderen in de kamer.
Allereerst dien je na de installatie diverse programma’s in te stellen op het centrale bedienpaneel. Dit is eenmalig een flinke klus, maar daarna hoef je er niet meer naar om te kijken.
Zo kun je voor elke kamer diverse tijden en de temperatuur instellen, waardoor de kamer automatisch verwarmt wordt op het door jouw gewenste moment. Elke kamer krijgt een apart programma, waarmee je de basis legt voor een vaste structuur.
Zo kun je ervoor kiezen om elke dag de woonkamer te verwarmen tussen 7 uur en 9 uur ‘s ochtends als dat de tijd is dat je opstaat. Heb je standaard de woensdag vrij en slaap je langer uit? Dan kun je in het programma instellen dat de woonkamer op woensdag pas om 9 uur verwarmt wordt en dat de temperatuur de hele dag hetzelfde mag blijven. Dit werkt voor iedere kamer hetzelfde. Werk je op dinsdag thuis? Dan kun je ervoor kiezen om het kantoor alleen die dag te verwarmen.
Wijkt een dag af omdat je bijvoorbeeld ziek bent of eerder naar huis mag, dan kun je de temperatuur handmatig aanpassen via het centrale bedienpaneel (als je thuis bent) of via de mobiele app (voor onderweg). Zo kun je de temperatuur via de app omhoog zetten, zodat je in een warme woonkamer thuiskomt.
Er kunnen overigens meerdere mobiele devices gekoppeld worden aan het centrale bedienpaneel, waardoor elk lid in het huishouden met de app de temperatuur kan aanpassen.
Het veranderen van de temperatuur via het bedienpaneel of app is simpel. Je kiest in het menu een kamer uit en drukt op de plus om de temperatuur te verhogen of op de min om te temperatuur te verlagen.
IF This Then That (IFTTT) integratie
Daarnaast kun je diverse opdrachten toevoegen aan het systeem via IFTTT. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de verwarming aan moet slaan als je een bepaalde locatie binnenkomt. Ga je met het hele huishouden een dagje uit, dan zal IFTTT registreren dat alle verbonden devices buiten een bepaalde straal zijn en slaat de verwarming automatisch af.
Dit is echter een voorbeeld uit een reeks mogelijkheden die je hebt met IFTTT en Evohome. Zo kun je bijvoorbeeld ook aangeven dat de verwarming afslaat als het buiten warmer is dan 20 graden Celcius of de verwarming koppelen aan je digitale agenda.
Conclusie
Honeywell’s Evohome is een handig systeem om de temperatuur te regelen en is zeer gebruiksvriendelijk. Met de app en via de integratie van IFTTT ben je altijd verbonden met de thermostaat. Echter hangt er ook een stevig prijskaartje aan Evohome. Zo betaal je 299 euro voor het centrale bedienpaneel en kost elke radiatorknop je nog eens 99 euro extra. Volgens Honeywell speelt een gemiddeld huishouden na drie jaar quitte, waardoor je pas na 4 jaar de bezuiniging van je energiekosten terugziet op je rekening.