Review: Huawei MateBook 13 is een krachtige laptop met matige accu

Huawei MateBook 13

Huawei begon 2019 goed door direct in januari zijn nieuwe Huawei MateBook 13 te lanceren. Deze laptop moest de gouden middenweg zijn tussen de goedkopere MateBook D en de veel duurdere X Pro. En voor een groot deel heeft het bedrijf dat ook voor elkaar weten te krijgen.

De Huawei MateBook 13 valt in eerste instantie al op door zijn ontwerp, dat vooral lijkt op dat van de nieuwste MacBook Air. Denk hierbij aan dunne schermranden, een goed scherm en een groot touchpad. Toch zijn er zeker wel wat verschillen.

Display

Om te beginnen heeft de MateBook 13 een 13 inch touchscreen met een resolutie van 2160 bij 1440 pixels. Dat scherm doet zijn werk prima: het geeft kleuren en beelden helder en scherp weer, en het touchscreen biedt oprecht handige extra functies.

Ik was in eerste instantie vrij sceptisch over een laptop met een aanraakgevoelig scherm, maar na een tijdje de MateBook 13 te hebben gebruikt, zie ik het nut er zeker van in. Het blijkt namelijk behoorlijk handig om gewoon even op het scherm te tikken als je iets wilt selecteren, in plaats van je muis erheen te moeten bewegen. En ik durf te wedden dat het nog beter voor je hand, pols en arm is ook.

Huawei MateBook 13

Ook prettig is dat de anti-vingafdruklaag op het scherm zijn werk goed doet. Want zelfs nadat ik door kreeg dat dat touchscreen best handig is, bleef het nog mooi schoon. Toch heeft het scherm wel wat nadelen. Buiten blijkt de helderheid niet altijd voldoende om de laptop echt goed te kunnen gebruiken, dus werken in het park is er niet bij. Daarentegen is dat slechts een klein minpunt op een verder uitstekend scherm.

Ontwerp

Het verdere ontwerp van de MateBook 13 komt zoals gezegd voor een groot deel overeen met de nieuwere MacBook Air. Het apparaat is gemaakt van metaal en is met afmetingen van 286 bij 211 millimeter behoorlijk compact. En met 14,9 millimeter is de laptop zelfs nog ietsjes dunner dan de MacBook Air.

Toch is het apparaat wel een stuk zwaarder dan je zou verwachten voor zo’n kleine laptop. De MateBook 13 weegt maar liefst 1,3 kilogram, wat best flink is. Maar het is niet zo zwaar dat je hem niet meer met je meeneemt.

Huawei MateBook 13

Verder heeft het apparaat een meer dan prettig toetsenbord. Ik heb meerdere dagen op de laptop gewerkt (lees: getypt), en vraag me nu bijna af of ik dit toetsenbord niet in de van mijn eigen laptop kan stoppen. Bovendien zijn de toetsen vrij stil bij het gebruik ervan.

Ook het touchpad heeft flink wat voordelen, vooral omdat deze behoorlijk groot is. Je hebt dus meer dan genoeg ruimte om hiermee te werken. Dat touchpad ondersteund logischerwijs ook gebaren, zoals het knijpen om te zoomen. Dat maakt het gebruik ervan intuïtief.

Onder de motorkap

Natuurlijk is het ook belangrijk om even onder de motorkap te kijken. Een laptop is immers niets zonder goede hardware waar je mee kunt werken. En op dat punt zit de MateBook 13 over het algemeen goed. Onze versie kwam met een Intel i7-processor, 8 GB aan intern geheugen en 512 GB aan opslag. Overigens zijn er ook versies met een i5-processor en 256 GB aan opslag.

Al met al maakte het dat de laptop als een zonnetje draait. Foto’s bewerken? Geen probleem. Werken met duizend-en-één tabbladen open? Fluitje van een cent! En zelfs het bewerken van video’s ging zonder enige problemen. Daarmee is de MateBook 13 dus lekker krachtig te noemen en zal het geen enkel probleem zijn om er goed op te werken.

Huawei MateBook 13

Natuurlijk zitten er ook wat ventilatoren in verwerkt, om te zorgen dat de boel niet oververhit raakt. Die ventilatoren gaan echter nauwelijks aan. En als ze wel even aan gaan, dan werken ze behoorlijk stil.

Paar nadelen

Nu heb ik al wel een paar kleine minpunten genoemd tussen alle positieve aspecten door. Maar er zijn ook twee delen van de laptop waar ik echt niet blij van werd. Allereerst is er de middelmatige accu. De batterij houdt het ongeveer zeven uur vol – afhankelijk van wat je allemaal aan het doen bent natuurlijk.

Dat is voor mij nog geen volledige werkdag, en dus behoorlijk vervelend. Ik vind het persoonlijk behoorlijk storend om halverwege de werkdag met kabels in de weer te moeten om mijn apparaten op te laden. En dat dat bij de MateBook 13 wel vereist is, vind ik jammer.

Huawei MateBook 13

Daarnaast is er het gebrek aan poorten. De MateBook 13 komt met twee USB-C-poorten, en een adapter met een extra USB-C-poort en andere uitgangen. Nog groter probleem is dat die USB-C-poorten niet eens allebei voor het opladen van de laptop gebruikt kunnen worden. Dat is alleen het geval bij de linkerpoort. Rechts kan gebruikt worden voor het aansluiten van een beeldscherm, wat met links weer niet kan.

Wel zit er een koptelefoonaansluiting aan de linkerkant. En de adapter bevat nog een USB-A-, HDMI- en VGA-aansluiting. Maar zodra je dus iets anders aan wilt sluiten dan een USB-C-kabel, moet je maar hopen dat je die adapter ook echt mee hebt genomen.

Het oordeel

Op die twee echte minpunten na heb ik echter weinig aan te merken op deze laptop. De Huawei MateBook 13 is een stevig apparaat met een compact ontwerp en een meer dan prima beeldscherm. De laptop past met gemak in je rugzak, al is hij niet zo licht als je zou verwachten.

De laptop presteert geweldig – op de accu na – en doet zeker niet onder voor de gemiddelde high-end laptop. Dus zoek je naar een MacBook-kloon met Windows, die het gewoon goed doet? Dan is dit zeker een goede optie!

De Huawei MateBook 13 met i7-processor en 256 GB aan opslag is vanaf 1.199 euro te koop bij Bol.com of Coolblue