Review: Philips Sonicare Prestige 9900 is een tandenborstel die poetsen leuk maakt

Tanden poetsen is nog niet ieders favoriete bezigheid zo blijkt uit onderzoek, maar bij Philips doen ze er alles aan om dat te veranderen. Tijdens een feestelijke ontbijtsessie werden we door het enthousiaste productteam van Philips helemaal bijgepraat over de laatste trends op gebied van mondhygiëne. Daarna mogen we het gelijk zelf uitproberen: hoe schoon zijn onze tanden na het poetsen met een handtandenborstel en vervolgens na een poetsbeurt met de Sonicare Prestige 9900 HX9992/11? Het resultaat laat zich raden: we hebben zulke gladde en schone tandjes dat we eigenlijk nooit meer iets anders willen.

Blikvanger

In de wereld van elektrische tandenborstels is de Philips Sonicare Prestige 9900 HX9992/11 een echte blikvanger. Dit model, dat uitblinkt in zowel design als functionaliteit, is een paradepaardje in Philips’ uitgebreide assortiment.

Het eerste wat opvalt aan de Sonicare Prestige 9900 is het elegante design. De tandenborstel is uitgevoerd in een stijlvolle crème kleur met luxe witgouden accenten, wat een chique uitstraling geeft. Het slanke ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk in je badkamer, maar maakt het apparaat ook handzaam en minder log dan veel andere elektrische tandenborstels. De bijgeleverde reisetui, eveneens uitgevoerd in dezelfde stijlvolle kleurstelling, is niet alleen een mooie accessoire, maar fungeert ook als oplader (USB-A). Handig als je de borstel ook mee op reis wil nemen. Heb je liever een standaard oplader in de badkamer staan? Dat kan ook gewoon.

Beeld: Philips

Ervaring Sonicare Prestige 9900

De Sonicare Prestige 9900 maakt gebruik van Philips’ geavanceerde Sonicare technologie en bereikt een indrukwekkende 62.000 poetsbewegingen per minuut. Deze technologie zorgt ervoor dat je tanden voelbaar schoner worden dan bij het handmatig poetsen, iets wat tijdens onze tests duidelijk merkbaar was. De Lithium-ion batterij heeft een indrukwekkende levensduur van ongeveer 56 minuten, wat neerkomt op ongeveer twee weken (2x per dag, 2 minuten) poetsen. Het volledig opladen van de batterij duurt 16 uur, wat misschien wat lang lijkt, maar gezien de lange gebruiksduur is dit een kleine concessie.

Gebruiksgemak en Philips Sonicare App

Een ander hoogtepunt is de integratie met de Philips Sonicare app. Deze app is een uitstekende toevoeging voor wie zijn mondhygiëne serieus neemt. Het verdeelt je gebit in zones en geeft feedback over de gebieden die je goed poetst en de gebieden die extra aandacht nodig hebben. Tijdens het testen ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik mijn ondertanden vooraan vaak oversloeg, terwijl je dacht dit juist sowieso wel goed te doen.

Beeld: Philips

Prijs Philips Sonicare is investering in je gezondheid

De aanschaf van een elektrische tandenborstel is fors. Met een consumentenrichtprijs van rond de €200 euro ben je ongeveer 80x zo duur uit als wanneer je een gemiddelde handtandenborstel koopt. Maar die investering verdient zich terug in de tandartsstoel. Onderzoek toont aan dat mensen die elektrisch poetsen veel minder kans lopen op gaatjes en tandvleesproblemen. Door de extreem hoge rotatiesnelheid van een Sonicare tandenborstel verwijder je bovendien veel meer bacterieën. In theorie loop je zo dus ook veel minder kans op ziektes.

Verschil Sonicare en Oral-B

Het verschil tussen een Sonicare tandenborstel en een ‘gewone’ elektrische tandenborstel met ronde kop is daarnaast aanzienlijk, zo claimt Philips: “Elektrisch tandenpoetsen is altijd beter. Maar bij tandenborstels met een ronde kop zoals Oral-B is het zaak om je tandenborstel heel precies en gelijkmatig stil te houden op elke tand. Dat doen de meeste mensen alleen niet, je bent juist geneigd om mee te poetsen, waardoor je het effect verliest.”

Bij de Sonicare is het juíst de bedoeling om (licht) mee te poetsen. De beste resultaten behaal je door gebruik te maken van de Bass-methode: Zet je tandenborstel in een hoek van 45 graden op de grens van je tanden en tandvlees. Je gaat steeds op en neer in dezelfde zone, totdat deze zone schoon is. Handig: met de Sonicare app zie je dus wanneer je over kunt stappen op de volgende ’tandenzone’.

Voordelen Philips Sonicare

De voordelen van de Sonicare Prestige 9900 zijn onmiskenbaar. Ten eerste is het design een lust voor het oog en een aanwinst voor elke badkamer. De lange batterijduur is bijzonder praktisch, vooral voor mensen die niet dagelijks hun tandenborstel willen of kunnen opladen. De schoonmaakprestaties zijn topklasse, wat resulteert in zicht- en voelbaar schonere tanden. Bovendien is de tandenborstel uitgerust met vier extra opzetborstels, wat betekent dat je ongeveer een jaar vooruit kunt zonder nieuwe borstels te hoeven kopen.

Varianten en Beschikbaarheid

Voor wie de voorkeur geeft aan een iets robuustere look, is de Sonicare Prestige 9900 ook beschikbaar in een luxe matzwarte variant. Deze biedt dezelfde voordelen en functies maar in een ander jasje. Het apparaat is te bestellen bij bekende retailers zoals Bol.com en Coolblue, wat de aanschaf gemakkelijk en toegankelijk maakt.

Beeld: Philips

Disclaimer: voor het maken van deze review heeft Philips ons een Sonicare Prestige 9900 ter beschikking gesteld.