Werken in het buitenland? Deze locaties zijn het voordeligst

Werken in het buitenland

Heb je altijd al willen wonen en werken in het buitenland? Je bent zeker niet de enige. Volgens onderzoek van bunq onder 500 volwassen Nederlanders heeft 69% van de Nederlanders dezelfde droom. Onder jongere volwassenen is dat zelfs 77%. Maar als je in het buitenland wil gaan wonen en werken, waar kun je dat dan het voordeligste doen? Bunq zocht het uit.

Als je een bescheiden beurs hebt en je wil werken in het buitenland, dan kun je dat het beste doen in Boekarest, luidt de conclusie van bunq. Het kost je namelijk maar zo’n 935 euro per maand om woonruimte te huren (417 euro), boodschappen te betalen (205 euro), met het OV te reizen (28 euro) en je vaste lasten als energie, het internet en je telefoonrekening (154 euro) te betalen. En daarmee is het de goedkoopste van de 28 Europese hoofdsteden die bunq onder de loep legde.

Wil je liever in een andere relatief goedkope stad wonen, dan kun je het beste terecht in Boedapest – waar je maandelijks 1.090 euro kwijt bent – of in Athene, met 1.191 euro aan maandelijkse kosten. De precieze kosten verschillen per stad overigens wel.

De duurste steden

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Londen als duurste stad om te wonen. Daar ben je maandelijks 3.220 euro kwijt om er te kunnen wonen. Het merendeel van die kosten gaat naar de huur – 2.217 euro per maand. Maar ook alle andere kosten zijn flink hoger. Boodschappen kosten je maandelijks 285 euro, het OV kost je 181 euro en andere vaste lasten komen uit op 421 euro per maand.

Op de tweede plek staat Dublin, waar de huur wel zo’n 300 euro lager uitvalt dan in Londen. Ook vaste lasten zijn lager, namelijk 330 euro per maand. Maar voor je boodschappen ben je juist 4 euro meer kwijt. In totaal kost wonen in Dublin zo’n 2.908 euro in de maand.

Luxemburg vormt een opvallende derde plek. Om hier te wonen betaal je zo’n 2.544 euro per maand, waarvan 1.478 euro besteed wordt aan huur. Het OV is hier echter gratis, dus je hoeft niet te betalen om door het kleine land heen te reizen. Daarentegen zijn de boodschappen veel duurder dan in Londen en Dublin: daar reken je maandelijks zomaar 362 euro voor af.

Hoge huur in Amsterdam

Hoewel de huur in Londen en Dublin het hoogste is van alle Europese hoofdsteden, valt op dat Luxemburg op dit punt niet de derde plek inneemt. Dat is namelijk Amsterdam. In onze eigen hoofdstad betaal je maar liefst 1.565 euro per maand voor woonruimte.

Kijken we naar de hoogste kosten voor vaste lasten als energie, internet en je telefoon, dan staat Berlijn juist bovenaan. In de Duitse hoofdstad kost dit je maandelijks zo’n 425 euro. Boodschappen zijn in Parijs het duurste (404 euro) en het OV kost je in Londen het meeste (181 euro).

Foto: Shutterstock