Wintereditie Heroes Dutch Comic Con legt nadruk op diversiteit en inclusie

De Jaarbeurs in Utrecht staat het aankomende weekend in het teken van Heroes Dutch Comic Con, waar fans van series, films, stripboeken, games en meer popcultuur samenkomen. Deze editie legt de organisatie de nadruk op diversiteit en inclusie in popcultuur, onder meer door enkele comic artists naar Utrecht te halen die daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Neem een gemiddelde superheldenfilm en je weet dat je niet per se op veel diversiteit hoeft te rekenen. Superhelden en -schurken zijn vaak witte, hetero mannen. Niets mis mee, maar films worden nog leuker als een grotere groep mensen zich erin kunnen herkennen. In stripboeken zie je al veel langer vrouwelijke superhelden – ook met diverse culturele afkomsten – maar in films komt dat nog wat langzamer op gang, ziet Heroes Dutch Comic Con.

Wonder Woman verscheen bijvoorbeeld al in 1940 voor het eerst in een stripboek, maar de eerste film over deze superheld kwam pas in 2017. Black Panther kreeg in 1966 zijn eigen stripboek, maar de eerste film over dit personage kwam pas in 2018. En antiheld Loki komt pas sinds 2021 op tv openlijk uit voor zijn seksuele geaardheid, terwijl hij dit in de stripboeken al sinds 2013 doet.

Diversiteit op Heroes Dutch Comic Con

Voor Heroes Dutch Comic Con is dit reden om eens extra aandacht te besteden aan het onderwerp diversiteit en inclusie binnen popcultuur. Tijdens de wintereditie van het evenement, dat dit weekend in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt, zijn dan ook diverse gasten aanwezig die juist hier mee bezig zijn.

Zo is Andrea Shea te gast, die met DC Comics’ DC Pride jaarlijks een selectie van comics uitbrengt die volledig in het teken staan van LHBTI-personages. Verder komt Kelly Sue DeConnick, die met #VisibleWomen al een kleine tien jaar voor gelijke kansen voor vrouwen en non-binaire kunstenaars in de branche strijdt. Ook Marvel-editor Sarah Brunstad reist af naar Utrecht. Brunstad zet zich in voor transgender schrijvers. En tot slot heeft de Aziatisch-Amerikaanse tekenaar Gene Ha de officiële poster voor Heroes Dutch Comic Con ontworpen, waar een vrouwelijke superheld op prijkt.

De verschillende artiesten hosten tijdens het event panels om het onderwerp diversiteit en inclusie nader te belichten. Zo kun je dus nog meer over diversiteit en inclusie in stripboeken te weten komen.

Special guests

Naar deze editie van Comic Con komen natuurlijk ook weer diverse bekende acteurs. Deze editie kunnen aanwezigen op de foto met Elijah Wood – beter bekend als Frodo – en met de Nederlandse Famke Janssen. Janssen speelde onder meer Bondgirl Xenia Onatopp in GoldenEye en is Jean Grey in de X-Men-franchise. Ook aanwezig is Lana Parrilla, die Regina speelde in de serie Once Upon A Time.

Tot slot reizen Eliza Taylor en Taysa Teles af naar Utrecht. Taylor kennen we vooral als Clarke Griffin uit The 100. En ook Teles kennen we uit The 100: zij speelde Echo.

Foto: OK GO Media / RUSH