Ricoh kondigt 360-gradencamera aan waarmee je kunt livestreamen: Ricoh R

Ricoh heeft een 360-gradencamera aangekondigd waarmee je kan livestreamen. Het bedrijf verwierf op het gebied van 360-gradencamera’s al bekendheid met zijn Theta. Daarmee was het al mogelijk om te livestreamen, maar dat was veel gedoe. De Ricoh R moet een hoop obstakels wegnemen.

Het apparaat bevat twee groothoeklenzen en is volgens de fabrikant in staat om beelden met een resolutie van 2K en 30 frames per seconde op te nemen. Net zoals andere consumentenversies van 360-gradencamera’s worden de beelden van de twee lenzen automatisch aan elkaar gekoppeld. Om de beelden te livestreamen, moet de camera eerst met een kabel gekoppeld worden aan een computer, via je smartphone streamen werkt helaas niet. De geschoten plaatjes kunnen ook worden opgeslagen op een microSD-kaart.

Een prototype van de Ricoh R is vanaf deze lente beschikbaar. Het apparaat wordt verkocht als ontwikkelaarsversie, die volgens de fabrikant bedoeld is voor derde partijen. Die kunnen producten maken waarin livestreams in 360 graden van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ricoh denkt daarvoor onder meer aan onderwijs en entertainment.

De vraag naar dit soort camera’s zal dit jaar waarschijnlijk snel groeien, aangezien na YouTube ook Facebook en Twitter livestreams in 360 graden ondersteunen. Veel huidige 360-camera’s ondersteunen die nog niet.

Onderstaande afbeelding is slechts een door Ricoh gemaakte interpretatie van de camera. Het definitieve uiterlijk kan volgens de fabrikant nog veranderen. Hoeveel deze camera gaat kosten en vanaf wanneer een consumentenversie beschikbaar wordt, is nog niet bekend.