Rijksoverheid gebruikt NSA data om veiligheid tijdens Nuclear Security Summit te waarborgen

Op 24 en 25 maart is Nederland heel even één van de best beveiligde gebieden ter wereld. Op die data vindt de Nuclear Security Summit plaats, en de rijksoverheid treft op dit moment allerhande maatregelen om de veiligheid van alle internationale politici die het evenement zullen bijwonen, te waarborgen. Onder hen bevinden zich onder meer Barack Obama en Vladimir Putin.

Zo worden onder meer de grenscontroles tijdelijk opnieuw ingevoerd. Dat betekent dat de Koninklijke Marechaussee en Zeehavenpolitie steekproefsgewijs mogen controleren aan alle Nederlandse grensovergangen. Vooraf verzamelde veiligheidsinformatie van onder meer de politie, buitenlandse autoriteiten en internationale organisaties waaronder de NSA zal aanleiding zijn voor deze controles. Wie rond 24-25 maart even een tripje over de grens maakt, wordt dus geadviseerd een geldig paspoort op zak te hebben.

Inwoners uit Den Haag of forenzen naar de stad, zullen zich tijdens het evenement helemaal moeten voorbereiden op het ergste: De stad is beide dagen praktisch onbegaanbaar omdat diverse wegen permanent worden afgesloten. Onder meer de A44, A4 en A5 tussen Schiphol en Den Haag zijn op maandagochtend 24 maart gedeeltelijk afgesloten in verband met het vervoer van 58 wereldleiders en 5000 delegatieleden vanaf Schiphol naar de top in het World Forum in Den Haag in een zogeheten corridor.

Hetzelfde geldt in tegenovergestelde richting op dinsdagmiddag 25 maart. Ruim een kwart van de Nederlanders die normaliter naar Den Haag zouden reizen op beide dagen, hebben in een enquete al aangegeven thuis te blijven.

Schermafbeelding 2014-02-28 om 10.50.13

De organisatie van de grootste internationale top die er ooit in Nederland georganiseerd werd kosten de Rijksoverheid in totaal zo’n 24 miljoen euro, dat is exclusief de kosten voor de beveiliging waarover geen cijfers zijn vrijgegeven. Meer dan 34.000 agenten en militairen zijn tijdens de NSS op de been om alle extra maatregelen uit te voeren.

Behalve grenscontroles, wegafzettingen en alle veiligheidspersoneel dat tijdens het event op de been is, zijn alle mensen die betrokken zijn bij de organisatie gescreent door de AIVD. De Rijksoverheid laat op zijn website weten dat er ook gebruik gemaakt kan worden van NSA data ‘om de veiligheid tijdens de top te waarborgen’.