Concreet voorstel kan hyperloop van Helsinki naar Stockholm werkelijkheid maken

We horen al langer verhalen over een razendsnelle Hyperloop-trein in Scandinavië, maar nu lijken deze ideeën steeds meer een realiteit te worden. In een voorstel van Hyperloop One (pdf) staat beschreven hoe Zweden en Finland met elkaar verbonden kunnen worden, door een hyperloop aan te leggen tussen Helsinki en Stockholm. Het zou hierdoor absurd makkelijk worden om tussen deze twee steden te hoppen. Binnen 28 minuten zou je al van de ene stad zijn gegaan naar de ander.

Dat zou de hyperloop de snelste reisoptie tussen Helsinki en Stockholm maken. Een vlucht met het vliegtuig duurt 3,5 uur, als je het in- en uitchecken en reizen naar het centrum meetelt. Neem je de boot, dan kan het wel eens 17 uur in totaal duren, of 11 uur als je ook een stuk met de trein neemt. Over land is de afstand maar net in één dag af te leggen, doordat je helemaal via het noorden moet reizen.

Hyperloop Finland Zweden

De twee hoofdsteden liggen een kleine 500 kilometer van elkaar verwijderd, maar de hyperloop heeft daar dus slechts een half uurtje voor nodig. Volgens Hyperloop One is de aanleg van een hyperloop daarom logische investering. Het bedrijf heeft potentiële trajecten vergeleken en een haalbaarheidsstudie uit laten voeren. Zij verwachten dat de hyperloop al snel 800 miljoen euro per jaar aan winst zou maken, met een omzet van 1 miljard euro. Alleen al door de bespaarde reistijd zou de hyperloop 321 miljoen euro besparen.