‘Road to Zero’: Audi op weg naar nul emissie met e-tron

Audi maakt in de nieuwste campagne ‘Road to Zero’ duidelijk wat de ambitie is: nul emissie. Geen uitstoot meer. Eind 2018 wil de Duitse autofabrikant een auto op de markt brengen die honderd procent elektrisch is. Dat maakte Audi bekend in een persbericht. Audi wil voor 2025 nog vijfentwintig auto’s op de markt brengen die hybride of volledig elektrisch zullen zijn. Dit seizoen maakte Audi zijn debuut in de formule E, de eerste klasse voor honderd procent elektrische raceauto’s.

De campagne, die op 24 december van start gaat, moet Nederland voorbereiden op de Audi e-tron. Dat wordt een volledig elektrische SUV in het “hogere segment”, aldus Audi. Bij de e-tron staat de verduurzaming van de autoindustrie centraal. Volgens Audi is elektrisch rijden de toekomst. De autofabrikant hoopt nul uitstoot te behalen door bijvoorbeeld te investeren in Climeworks, een startup uit Zürich.

E-tron, g-tron en h-tron

Climeworks bedacht een systeem om CO2 uit de lucht te halen. Van het gewonnen CO2 maakt Audi e-gas. Dat wordt gebruikt voor de g-tron modellen, anders dan e-tron. Behalve een e-tron en g-tron, heeft Audi ook nog een h-tron concept in ontwikkeling. Een h-tron auto haalt brandstof uit waterstof. Waterstof is, in tegenstelling tot elektriciteit en e-gas, voor de volle honderd procent uitstootvrij. Het nadeel is dat de dichtheid heel laag is. Waterstoftanks zijn daarom nog heel groot. Waterstof tanken kan trouwens al.

Maar eerst komt Audi met de e-tron, eind 2018. Dat wordt volgens Audi een premium elektrische SUV in het hogere segment. Het model zal lijken op de Audi e-tron quattro SUV. Deze auto kan van nul tot honderd in minder dan vijf seconden. Bovendien zegt Audi dat je er wel vijfhonderd kilometer mee kan rijden voordat de accu nieuwe stroom nodig heeft. Helemaal in lijn met de ‘nul emissie’ doelstelling, wil Audi de e-tron CO2 neutraal produceren. Dat gaat in Brussel gebeuren in de Audi fabriek.

De e-tron is naar verwachting begin 2019 beschikbaar in Nederland.