Robot Baxter leert Berkeley-studenten om zelf robots te ontwikkelen


The Baxter Robot, ontwikkeld door Rethink Robotics, leert studenten aan de Universiteit van California – Berkeley, de principes van het gebruiken en coderen van robots. Dezelfde robots die auto’s monteren, telefoons bouwen en die in de komende decennia allerlei dagelijkse taken over zullen gaan nemen.

Hoewel Baxter slim is, geeft de robot wel les naast een professor. De robot kan met $22.000 goedkoop worden genoemd in vergelijking met andere slimme robots die wel tot $250,000 kunnen kosten. Toch is Baxter vooral aantrekkelijk door twee belangrijke kwesties, namelijk: veiligheid en zijn universele besturingssysteem.

Het grootste voordeel volgens Aaron Bestick, instructeur voor robotica les, is het feit dat de robot werkt op ROS, ofwel: het Robot Operating System. Binnen de robotica industrie is er een beweging richting een gestandaardiseerde besturingssysteem, en Baxter leert de volgende generatie van robotbouwers hoe ze deze kunnen gebruiken.

Het idee is dat de volledige robotica industrie in de toekomst gebaseerd is op deze onderliggende software. Professoren, ontwikkelaars en robotmakers hopen op een vergelijkbare revolutie als de geboorte van iOS en Android. Bestick stelt:

That’s what everybody hopes for, and if the university creates more and more creative software, as we are through this class, then the companies will adopt that.

Baxter is bovenal een vriendelijk uitziende robot. Hij ziet er uit als een enorme speelgoedrobot en is geprogrammeerd met een lach op zijn gezicht. Studenten gebruiken Python en andere codeer talen om de verschillende sensoren van Baxter te besturen. Met behulp van Baxter ontwikkelen de studenten zich tot de nieuwe generatie van robotbouwers en ontwikkelaars.