De robotjes Dash en Dot programmeer je nu met Apple’s Swift Playgrounds

Apple laat ieder kind sinds september leren programmeren met Swift Playground. Deze app, die te installeren is op je iPad, kun je apps bouwen in Apple’s eigen programmeertaal Swift. Maar nu is er een nieuwe functie toegevoegd. Met de app kun je vanaf nu namelijk ook de robotjes Dash en Dot, gemaakt door Wonder Workshop, programmeren, schrijft TechCrunch.

Dash en Dot zijn kleine robotjes die bestaan uit een bal die je op een speciaal onderstel kunt monteren. Ieder robotje heeft diverse sensoren en mogelijkheden. Door het onderstel kunnen Dash en Dot bijvoorbeeld rondrijden door de kamer. Zet er een smartphone op en bouw je eigen bestuurbare spycam.

Wonder Workshop leert kinderen – net als Apple met zijn app – op deze manier programmeren. Aan de hand van hun eigen apps kunnen kinderen de robotjes zelf gaan besturen. De apps detecteren automatisch welke programmeertaal een gebruiker nodig heeft. En vanaf nu kan dat dus ook met Swift Playground, dankzij een nieuwe samenwerking.

Dash en Dot Swift Playground

Om hier gebruik van te maken, open je Swift Playground op je iPad. Hier zie je nu – mits je Dash en Dot hebt – de optie Playbook, die je laat zien welke robots in de buurt zijn en dat je kunt beginnen met programmeren.

“Eén van de eerste dingen die je kunt doen is het programmeren van een robot via een complete set aan missies waarin je de beweging en output bestuurd, bijvoorbeeld in een vierkantje lopen of een dansje doen, terwijl er geluiden gemaakt worden en lichten knipperen”, vertelt Vikas Gupta, medeoprichter en CEO van Wonder Workshop. Daarna leer je alles over sensoren, zodat je hier gebruik van kunt maken.

Dash en Dot is bedoeld voor kinderen tussen de zes en elf jaar oud. Daarentegen zijn de ouders en andere volwassenen natuurlijk ook welkom om met de robotjes te spelen.