Runkeeper geeft toe: ‘we verzamelden (per ongeluk) je data’

Het was eerder deze week eventjes een klein relletje: hardloopapp Runkeeper zou gebruikersdata verzamelen, zelfs als de app niet werd gebruikt. Gebruikersgegevens die ook nog eens naar een adverteerder werden doorgestuurd. Hardlopers waren bang dat hun data werd doorverkocht, maar de waarheid blijkt inmiddels iets onschuldiger te zijn. Volgens RunKeeper was het allemaal een ongelukje.

In een blogpost legt Runkeeper-CEO Jason Jacobs uit dat een bug de gebruikersdata verzamelde en doorstuurde:

Net als andere Android-apps, kan Runkeeper wakker worden gemaakt als de app in de achtergrond actief is. Dit gebeurt als er bepaalde evenementen plaatsvinden (zoals wanneer Runkeeper een pushbericht ontvangt). Als zo’n evenement de app wakkermaakt, zorgt een bug ervoor dat locatiedata onbedoeld naar een derde partij wordt verzonden.

Dat was volgens Jacobs niet de bedoeling – en een app-update moet er daarom een einde aan maken. Hoewel alleen de Android-versie lekte, heeft het bedrijf de getroffen dienst uit voorzorg ook uit de iOS-applicatie gehaald.

Goed nieuws voor de Nederlandse hardloper, want de app is hier kennelijk ontzettend populair. Volgens recent onderzoek gebruikt 18 procent van de Nederlandse hardlopende app-gebruikers de app.