‘Rusland kraakte versleuteld communicatiesysteem FBI’

FBI

Russische spionnen hebben het voor elkaar gekregen om versleutelde communicatie van de FBI te kraken. Dat meldt Yahoo News op basis van gesprekken met ruim vijftig huidige en voormalige werknemers van de inlichtingen- en beveiligingsdiensten. Amerikaanse ambtenaren ontdekten in 2012 hoe groot het probleem was, maar de Russen konden toen al meeluisteren met de FBI.

De Russen zouden de encryptie namelijk in 2011 al gebroken hebben. Daardoor konden de Russen meeluisteren naar de lichtgewicht radiosystemen die de mobiele surveillance-teams van de FBI gebruikten. Die surveillance-teams volgden Russische spionnen op Amerikaans grondgebied. Ook braken de Russen in op backup-systemen, dus ook die waren niet langer veilig.

De spionnen luisterden op verschillende manieren af. Zo zetten ze mobiele afluisterposten in: Russische medewerkers van de inlichtingendiensten liepen vlakbij de surveillance-teams om de communicatie te onderscheppen. Anderen reden weer in busjes met afluisterapparatuur.

De Russen werkten verder vanuit geheime “luisterposten” in Russische diplomatische gebouwen en andere faciliteiten die door de Russische overheid bestuurd werden. Vanuit daar konden ze de communicatie onderscheppen, opnemen en kraken. Of de Russen ook gesprekken in real-time konden kraken, is niet bekend.

Over naar telefoons

Doordat de communicatie van deze teams werd onderschept, wisten de Russische spionnen waar de teams waren en waar ze over spraken. Dat betekent dat de spionnen de surveillance-teams mogelijk konden afschudden en konden praten met gevoelige, menselijke bronnen. Het is misschien zelfs mogelijk geweest om eigen inlichtingen over de FBI-teams te verzamelen.

Uiteindelijk besloot de FBI de lichtgewicht radiosystemen in te ruilen voor ‘push-to-talk’-telefoons. Een bron vertelt dat de IT-afdeling daar niet blij mee was. Als het mogelijk is om radio te onderscheppen, is het immers ook een mogelijkheid dat ze telefoons kunnen onderscheppen.

Volgens de bronnen is dat ook wat er gebeurde: de telefoons werden geïdentificeerd en gekraakt door de Russen. Toen de FBI dat ontdekte, werden de surveillance-teams gedwongen om terug te gaan naar versleutelde radio’s. Dat waren wel andere modellen dan degene die al eerder gekraakt werden.

Foto: Shutterstock.com