‘Russische immigranten in Silicon Valley worden anders behandeld na Amerikaanse verkiezingen’

Russen in Silicon Valley worden anders behandeld sinds hackers uit het land beschuldigd worden van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat schrijft The New York Times, dat meerdere Russische immigranten naar hun ervaringen vraagt.

Sommige Russische investeerders zeggen dat startups twijfelen om hun geld aan te nemen. Eén investeerder zegt sceptische vragen te krijgen zodra oprichters van startups zijn accent horen. De oprichters vragen zich volgens hem af of zijn geld wel zuivere koffie is. Volgens een advocaat zijn startup-oprichters bang in zee te gaan met de Russische overheid.

Enkele Russische programmeurs zeggen dat ze binnen het bedrijf anders worden behandeld. Advocaten zeggen dat hen de toegang tot de volledige code wordt ontzegd. De code waar zij aan mogen werken, wordt geïsoleerd van de rest van de code.

Talent

Aan de andere kant krijgen Russen een reputatie voor hun hacktalent. Bedrijven in Silicon Valley zouden daardoor meer geïnteresseerd zijn om dit talent in huis te halen. Toch is ook daar wantrouwen, schrijft The New York Times. Bedrijven die op zoek zijn naar Russisch talent, vragen zich af of ze geen wolf in schaapskleren binnenhalen.

Rusland wordt op meerdere manieren in verband gebracht met inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De hack bij de Democratische Partij wordt toegeschreven aan de Russen. De Russische president Vladimir Poetin erkende in juni dat het mogelijk is dat Russen de partij van Hillary Clinton hebben gehackt, maar nam geen verantwoordelijkheid.

Momenteel loopt een onderzoek naar ‘Russische advertenties’ op Facebook. Vorige week overhandigde het techbedrijf 3.000 advertenties aan het Amerikaans Congres. Facebook vermoedt dat ze door Russen zijn gekocht om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.