Santa Monica ontwikkelt ‘happiness index’ om het geluksgevoel van inwoners te meten


Hoe gelukkig ben jij? En hoe gelukkig zijn de mensen eigenlijk in je stad? Het is een moeilijk te meten begrip, iedereen kan geluk immers op een andere manier ervaren. Met het Wellbeing project probeert de stad Santa Monica hier toch grip op te krijgen door verschillende aspecten van welzijn te meten in de stad.

De Wellbeing index is gebaseerd op factoren zoals sociale connecties, economische stabiliteit, persoonlijke veiligheid, de fysieke omgeving, werkgelegenheid en gezondheid. Er worden dus zowel kwantitatieve als kwalitatieve informatie gebruikt, van misdaadcijfers tot persoonlijke ervaringen.

e072eb6c-9ae3-416b-a113-aad1377e43db

De verzamelde data wordt vervolgens gebruikt om het algehele welzijn van de bewoners van de stad te verbeteren door bijvoorbeeld het stadsbeleid aan te passen. Aan het eind van 2014 hoopt Santa Monica één well-being index te hebben ontwikkeld die kan worden overgenomen in andere steden om het lokale overheidsbeleid mee te ondersteunen. Leider van het project, Julie Rusk vertelt:

We want to use it as not just a static report on the shelf, but something that’s going to be living and breathing in a way that will inform city policy over time. A city employee who is leading The Wellbeing Project. The drivers of this are interrelated and holistic, but a lot of city services and social services are soiled.

Het project is een perfecte manier om data van inwoners te gebruiken voor een betere leefomgeving. De beste manier om achter misstanden of problemen te komen is immers door te praten met mensen en hun stem te laten gelden. In het Wellbeing project gebeurt dit op een hele leuke en makkelijke manier, iets dat elke stad wel zou kunnen gebruiken!